Milada Večeřová životopis

Helena Jiskrová, Helena Skladovská · pseudonymy

česká, 1930 - 2004

Životopis

Česká pedagožka, spisovatelka, redaktorka a překladatelka. Narozena 26. 8. 1930 v Dolním Újezdě u Litomyšle (okr. Svitavy). PhDr. Středoškol. pedagožka, redaktorka, autorka beletrie, knih pro děti. Překladatelka z ruštiny a běloruštiny.

Narodila se v Dolním Újezdě u Litomyšle. V dětství onemocněla tuberkulózou kostí a strávila čtyři roky (1940-1944) v Hamzově dětské léčebně v Košumberku (tehdy to byl Zemský ústav pro tuberkulósní děti). Vystudovala gymnázium v Litomyšli a poté filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor čeština-ruština.
Zprvu pracovala jako nakladatelská redaktorka, poté se věnovala učitelskému povolání. Učila na Střední všeobecné vzdělávací škole (dnes gymnázium) a na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Pardubicích. Mnozí bývalí žáci vzpomínají na paní profesorku s láskou, podle jejich svědectví nebyla na ně příliš přísná, přesto si dokázala získat autoritu a vzbudit u studentů zájem o literaturu a poezii.
Počátkem devadesátých let však učitelství opustila a věnovala se cele literatuře. Známá je především její tvorba pro děti. První knížka Nouzové přistání (1995) je příběhem pro kluky a jejich tatínky, kterým učarovaly letecké motory. Klukovské hrdiny najdeme i v další knize Hokejka (2000) – do jakého prostředí čtenáře zavede, napovídá už její název. Doslov k ní napsala paní Marie Hašková, maminka slavného „Dominátora“. Dějištěm jsou samozřejmě Pardubice.
Naopak převážně dívčí hrdinky má samozřejmě nejvýznamnější dílo paní Večeřové. Jmenuje se Děti z Košumberku a vyšla v roce 1996. V ní se autorka vrací do svého dětství a přibližuje čtenářům právě dobu, kdy se léčila v Košumberku. Může se tedy zdát, že půjde o velice smutné čtení (píše se přece o nemocných dětech?). Ano, píše, přesto však v knížce nenajdeme přehnaný sentiment a dojde i na chvíle úsměvné. Děti z Košumberku oslavily nejen ty, kteří sami Hamzovou léčevnou prošli, ale i mnoho dalších čtenářů. Pro ty, kteří je ještě neznají, určitě stojí za přečtení. Poslední knihou určenou mládeži je dívčí román Havajské prázdniny (2003).
Paní Večeřová toužila rovněž napsat román ze školního prostředí, v němž chtěla zúročit svá léta pedagogického působení. Dokončit jej jí už osud nedopřál.
Napsala také několik románů pro ženy a dívky (vycházely v nakladatelství Iva Železného v edici Večery pod lampou. Psala je nejdříve pod pseudonymem Helena Skladovská, později pod svým vlastním jménem. Zajímavé jsou například tituly Kolik řečí znáš…, Hlas svědomí, Schody do nebe, Za mříží ticha.
Kromě vlastní tvorby se Milada Večeřová věnovala i práci překladatelské. Překládala běloruskou, ruskou a polskou literaturu. Za překlad románu běloruského spisovatele Aleše Žuka Smrt posledního jeřába (1988) obdržela překladatelskou cenu.
Milada Večeřová zemřela 2. dubna 2004.

Zdroj: Martina Zlatohlávková Krajská knihovna Pardubice

Ocenění