Miep Gies životopis

rakouská, 1909 - 2010

Životopis

Narodila se 15. února 1909 Vídeň, zemřela 11. ledna 2010 (ve věku 100 let) Hoorn.

Rakušanka Miep Giesová se už v dětství přestěhovala do Nizozemska. Pracovala pro otce Anny Frankové Otta. O rodinu Frankových a dalších šest Židů se starala v letech 1942 až 1944, když se skrývali ve skrýši v domě v Amsterodamu, aby unikli deportaci. "Miep je jako soumar. Skoro každý den někde sežene zeleninu a na kole ji přiváží ve velkých nákupních taškách. Je to také ona, kdo každou sobotu přinese z knihovny pět nových knížek. Toužebně vždycky na sobotu čekáme, tak jako malé děti na dárek, protože to přicházejí knihy," poznamenala Anna Franková o Giesové do svého deníku v červenci 1943.
Úkryt Frankových byl ale po 25 měsících prozrazen a rodina byla v srpnu 1944 zatčena a deportována do koncentračních táborů. Jen několik hodin po zatčení se Giesová do úkrytu vrátila a odnesla odtamtud poznámky, které si Anna dělala. Schovala je u sebe, aby je jednoho dne dívce mohla vrátit.
Nicméně Anna zemřela v březnu 1945, krátce před svými 16. narozeninami, na tyfus v Bergen-Belsenu. Konce nacistického teroru se dožil jen její otec Otto, kterému Giesová poznámky předala a pomohla mu z nich sestavit deník. Kniha pod jménem Deník Anny Frankové, která popisuje všední dny v úkrytu, naplněné neustálým strachem z prozrazení, vyšla v roce 1947. Miep Giesová si z nich ale až do druhého vydání nepřečetla ani řádku. Tvrdila, že Anniny zápisky jsou její soukromá věc. Život Anny Frankové zachránit nedokázala. Její deník ale díky ní žije dál. Přeložený je už do 55 jazyků.

Miep Giesová, poslední ze skupiny lidí, kteří v Nizozemsku za druhé světové války pomáhali židovské dívce Anně Frankové a její rodině skrývat se před nacisty, zemřela po krátké nemoci v pondělí 14. 01. 2010 ve věku nedožitých 101. narozenin. Giesová dostala řadu vyznamenání, mezi nimi ocenění státu Izrael či německý kříž za zásluhy. (zdroj životopisu: http://www.ct24.cz/svet/77661-zemrela-miep-giesova-ochrankyn)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.