Michael Dobromil Klíma životopis

česká, 1928 - 2011

Životopis

Michael „Mike“ Dobromil Klíma se narodil 23.6.1928 v Terezíně do rodiny obchodníka. Odmaturoval na hotelové škole v Mariánských Lázních, ale kvůli působení ve francouzské armádě se dostal do hledáčku StB a byl v rámci vojenské služby poslán k PTP. Po této zkušenosti pracoval v několika různých restauračních zařízeních.

Renomé si získal především jako vedoucí legendární čínské restaurace v pražské Vodičkově ulici, tehdy vyhlášeném podniku a symbolu československo-čínské spolupráce. Využil působení v této restauraci k napsání své první kuchařky „Čínská kuchyně“. Šéfkuchař Jaroslav Sapík vzpomíná: „On tehdy sám jel do Číny, aby tam získal a vypracoval recepty, které poté přivezl zpátky do Československa. Pamatuji si ho jako obrovského profesionála, odborníka a skvělého kuchaře.“

V roce 1968 spolu se ženou, která měla příbuzné v USA a tříletou dcerou odjel na návštěvu, jež se kvůli invazi vojsk Varšavské smlouvy později téhož roku prodloužila na víc než 20 let.

Provozoval několik restaurací, učil se kompletní přípravu svých milovaných steaků, zvládl vystudovat obor výpočetní techniky pro pohostinský průmysl na Purdue University v Indianě. Tam získané znalosti využil pro tvorbu svého velkého díla - prvního počítačového programu pro psaní receptur a pro výpočet kalkulací spotřeby surovin.

Byl členem Foodservice Consultants Society International, jedné z předních asociací konzultantů v pohostinství a založil vlastní konzultační firmu AFTIC (American Foodservice and Travel Industry Consulting). Stal se expertem v organizaci velkokuchyní a hromadné výrobě jídel, kde mohl využít jak své zkušenosti z Československa, tak své ohromné znalosti etnické kuchyně, které díky cestování po světě zasvětil téměř celý život.

Dokázal se věnovat také akademickému životu. Díky renomé, jež si získal jako vyhlášený gastronomický odborník byl American Culinary Federation doporučen na pozici instruktora na prestižní Triton College v Illinois. Tam založil a řídil Hospitality Institute International, moderní hotelovou školu, kterou prošly tisíce žáků.

Po r.1989 se vrátil do Česka, kde dál předával své znalosti, mj. neodmítl pomoc Jaroslavovi Honzajkovi, který si chtěl otevřít restauraci a tak vznikl SteakGrill u Roudnice nad Labem.
.

Klíma, kterému nikdo neřekl jinak než Mike se v Česku zasadil o to, aby se gastronomie poznamenaná 40 lety socialismu vyvíjela tím správným směrem a byla dělána co možná nejkvalitněji.

Když 15.10.2011 zemřel, jeho popel byl vhozen do Ohře u jeho rodného Terezína. (zdroj životopisu: www.facebook.com/michaeldobrom...)

Ocenění