Marek Eben životopis

česká, 1957

Životopis

Marek Eben narodil se 18. prosince 1957 v Praze. Herec, moderátor, hudební skladatel, písničkář a zpěvák. Spolu se svými dvěma bratry (Davidem a Kryštofem) vystupuje ve skupině Bratři Ebenové. Je považován za jednoho z nejlepších českých moderátorů, opakovaně se umístil v divácké anketě Týtý na prvním místě v kategoriích moderátor publicistických pořadů či osobnost zábavných pořadů. Vysoce ceněn je zejména jeho jemný a inteligentní humor. Je synem významného českého hudebního skladatele Petra Ebena a synovcem skladatele Ilji Hurníka. Jeho manželkou je Markéta Fišerová. Mimo jiné moderoval např. cenu TýTý, v poslední době StarDance …když hvězdy tančí. Moderuje i televizní zpravodajství z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

V roce 1979 vystudoval hudebně-dramatický obor pražské konzervatoře a poté získal angažmá v Divadle Vladimíra Nezvala v Karlových Varech a v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně. Ve Studiu Ypsilon účinkoval od roku 1983 do roku 2002. Zde účinkoval např. v inscenacích Divadlo za časů Nerona a Seneky, Vosková figura, Amerika, Sebevrah. V současné době hraje v Mozartovi v Praze, Prodané nevěstě, Praze stověžaté. Zahrál si také například ve filmech O líném Honzovi, Tvář za oknem, O princi Bečkovi, Kocourkov, Nevěsta k zulíbání, Hospoda, Kamarádi.

Je frontmanem folkové skupiny Bratři Ebenové, která svá alba vydává u společnosti Sony. Od roku 2000 spolupracuje s vydavatelstvím Supraphon. Zlatou desku a dokonce dvojnásobnou Platinovou desku získal v roce 2003.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.