Marcus du Sautoy životopis

britská, 1965

Životopis

Marcus Peter Francis du Sautoy OBE / Order of the British Empire (narozený 26. srpna 1965) je britský matematik a autor populární literatury faktu o matematice.
Vyrostl v Henley-on-Thames a studoval na Wadham College v Oxfordu (All Souls College, Wadham College), kde získal doktorát pod vedením Dana Segala.
Je profesorem matematiky na Oxfordské univerzitě a členem New College. Od roku 2008 je také nástupcem Richarda Dawkinse v Simonyi Professorship for Public Understanding of Science v Oxfordu. Je také Senior Media Fellow v EPSRC (British Engineering and Physical Sciences Research Council).
Byl hostujícím vědcem a hostujícím profesorem na Institutu Maxe Plancka pro matematiku v Bonnu, na École Normale Supérieure v Paříži, na Australské národní univerzitě v Canbeře a na Hebrejské univerzitě. Byl členem Royal Society Research Fellow v Oxfordu. Je ženatý, má tři děti a žije v Londýně (2008).
Du Sautoy se primárně zabývá oblastmi teorie čísel a teorie grup. Proslul knihou Hudba prvočísel o Riemannově domněnce. Další kniha o teorii skupin (konkrétně o vlastnostech měsíčního svitu tzv. monster group) vyšla v roce 2007. Píše také mimo jiné pro The Times, Daily Telegraph, The Independent a The Guardian a vystupuje v televizních seriálech a rádiu BBC. programy, včetně čtyřdílného seriálu The story of Maths 2008 na BBC Four. Pořádá také populární matematické přednášky pro publikum od bankéřů po školáky (např. jedna přednáška je Proč si Beckham vybral košili 23). V Británii je velmi populární a časopis Independent ho v neděli označil za jednoho z předních vědců v zemi a v roce 2004 ho časopis Esquire Magazine zařadil mezi 100 nejvýznamnějších lidí do 40 let v Británii. The Telegraph ho popsal jako zastánce „romantiky a tajemství“ matematiky.
V roce 2006 byl pozvaným řečníkem na Mezinárodním kongresu matematiků v Madridu (Zeta funkce skupin a kruhů, s Fritzem Grunewaldem). V roce 2006 přednesl vánoční přednášku Royal Institution (The Num8er My5teries). Je členem Americké matematické společnosti. V roce 2016 byl zvolen členem Královské společnosti. (zdroj životopisu: https://de.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.