Ludvík Armbruster životopis

česká, 1928 - 2021

Životopis

Prof. PhDr. Ludvík Armbruster je český katolický kněz, jezuita, vědec a pedagog. Je profesorem filosofie na KTF UK, v letech 2003 až 2010 zde působil ve funkci děkana fakulty. Je nositelem dvou státních vyznamenání - v roce 2006 mu byl udělen rakouský Čestný kříž za vědu a umění I. třídy za celoživotní přínos v oblasti vědy, za vybudování rakouského oddělení v univerzitní knihovně v Tokiu, péči o rakousko-japonské a rakousko-české vztahy a konečně dne 28. října 2008 získal medaili za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství z rukou českého prezidenta Václava Klause.
Je rakouským státním píslušníkem české národnosti. Narodil se v Praze, v letech 1934–39 navštěvoval pokusnou reformní obecnou školu v Praze - Nuslích, 1939–47 pak Státní reálné gymnázium v Praze - Vyšehradě. Po maturitě vstoupil do české provincie řádu Tovaryšstva Ježíšova. Po dvouletém noviciátě na Velehradě zahájil studium filozofie na Filozoficko-sociologickém institutu jezuitského řádu v Děčíně. V dubnu 1950 byl spolu se všemi řeholníky zatčen a po dvouměsíční internaci v Bohosudově vyhoštěn z republiky jako \"nežádoucí osoba\".
Pokračoval ve studiích na papežské Gregoriánské univerzitě v Římě (kde získal licenciát filozofie roku 1952) a po dvouletém studiu japonštiny (Yokosuka, Japonsko) na univerzitě Sophia v Tokiu obhájil doktorát z filosofie. Následovalo čtyřleté studium teologie na Teologické fakultě Sankt Georgen ve Frankfurtu nad Mohanem. Tam byl také v r. 1959 vysvěcen na kněze. Licenciát z teologie získal v roce 1960.
Od r. 1961 žil a působil v Japonsku. Přednášel filozofii na univerzitě Sophia v Tokiu, nejprve jako docent, potom jako \"associated professor\" a od r. 1969 jako řádný profesor. Vedle své akademické činnosti vedl v letech 1965–70 jako regens interdiecézní kněžský seminář v Tokiu a v letech 1975–83 byl ředitelem centrální knihovny univerzity Sophia.
Po roce 1989 se aktivně zapojil do obnovy jezuitské řeholní provincie v České republice a současně i obnovení a rozvoje vysokoškolského studia teologie u nás. Od roku 2003 stojí jako děkan v čele Katolické teologické fakulty UK. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/L...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.