Krištof Kintera životopis

česká, 1973

Životopis

Krištof Kintera (* 20. září 1973 Praha) je český umělec. V letech 1992–1999 studoval v ateliéru Milana Knížáka Akademii výtvarných umění v Praze, dále pak v letech 2003–2004 Rijksakademie van beeldende kunsten v Amsterdamu.

Celkem třikrát byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého.[1] Je členem a vůdčí osobností „skupiny“ Jednotka. V roce 2006 vytvořil vizuální koncept pro osmý ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět.[2] V roce 2007 byl kurátorem výstavy Hrubý domácí produkt, realizované v Městské knihovně v Praze.

Součástí Kinterovy retrospektivy Believe it or not! v roce 2008 měl být objekt Do it yourself – devítimetrový sloup-socha z pytlů s cementem, postavený vedle morového sloupu na pardubickém Pernštýnském náměstí. Magistrát města však stavbu sochy nepovolil, což primátor města Jaroslav Deml komentoval slovy: Souhlasím s názorem, že něco takového do historického jádra Pardubic nepatří. Jsme konzervativní strana, jsme konzervativní město. I naše názory jsou asi trochu konzervativní.[3] Krištof Kintera se také spolupodílel na instalaci Entropa.

V roce 2011 vytvořil v Praze pod Nuselským mostem pomník Memento mori věnovaný sebevrahům,[4] v roce 2013 vytvořil opět v Praze pomník Bike to Heaven věnovaný Janu Bouchalovi.[5] (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění (1)

2017 - Nejkrásnější české knihy roku (Katalogy - 2.místo) - kniha Nic si o tom nemyslet