Karel Strachota životopis

česká, 1962

Životopis

pracuje ve společnosti Člověk v tísni od roku 2001, nejprve jako výkonný ředitel festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Založil a dosud vede vzdělávací program Jeden svět na školách, který nabízí školám dokumentární filmy a metodické materiály k výuce aktuálních témat a novodobé historie. Výukové materiály, které jsou dostupné zejména na audiovizuálním portálu jsns.cz, využívají pedagogové na více než polovině základních a středních škol.

Karel Strachota inicioval vznik dalších aktivit programu, které se zaměřují na práci s mladými lidmi. Například Studentské filmové kluby, Kdo jiný? (podpora občanské angažovanosti mladých lidí), Studentské volby („volby nanečisto“ na středních školách), Mezinárodní škola dokumentárního filmu nebo cena Gratias Tibi (ocenění za občanskou aktivitu mladých lidí).

Stál u zrodu projektu Příběhy bezpráví, který přináší do školní výuky dokumentární i hrané filmy o moderních československých dějinách, debaty s pamětníky, žákovské projekty Z místa, kde žijeme atd. Stojí také za kampaní Proti ztrátě paměti, která každoročně připomíná veřejnosti zločiny komunistického režimu.

Autorsky, respektive spoluautorsky se podílel na řadě publikací, audiovizuálních pořadů, metodických příruček a fotografických projektů. Je autorem scénáře a režisérem dokumentárních filmů "České děti", "1989: Z deníku Ivany A." a "U nás pomáhali taky". (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Strachota)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.