Joshua Slocum životopis

kanadská, 1844 - 1909

Životopis

Joshua Slocum (20. února, 1844 - do nebe krátce po 14. listopadu 1909) byl původem Kanaďan. Žil v USA a sám se označoval za pravého yenkie. Námořní kapitán a dobrodruh, známý spisovatel a první muž, který sám na plachetnici obeplul celý svět. Velel několika oceánským lodím, zažil vzpouru i stroskotání. V roce 1900 napsal příběh, který vyšel v knize Sám na lodi kolem světa . Dalším jeho dílkem je stejně půvabný příběh vlastnoručne postavené malé lodi Liberdade, na které plul i s celou svou rodinou (druhá manželka- sestřenice a společné děti) z Brazílie do Spojených států.
Zmizel v listopadu 1909 na sólové plavbě ze Spojených států do delty Orinoca. Odborníci předpokládají, že jeho loď Spray zalila velká vlna přes záď a stroskotala ji. Záď lodi Spray bývá znalci označována za konstrukčně a dizajnovo nejnebezpečnější místo Slocumova yolu (on sám Spray pokládal za šalupu i poté co na ni přidělal yolový bezan - zadní stěžeň). Také neni vyloučeno, že se kapitán Slocum ocitl mimo palubu. Za plavby se totiž neuvazoval.
Jachtaři je pokládán za skvělého lodního stavitele, také průkopníka sólové oceánské plavby a kromobyčejně neohroženého námořníka. Literární kritika ho označuje za znamenitého autora.

Ocenění