Sám na lodi kolem světa

Sám na lodi kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60570/bmid_sam-na-lodi-kolem-sveta-Pm4-60570.jpg 5 25 12

Joshua Slocum byl první člověk, komu se podařilo obeplout celý svět na malé lodi Spray, na níž sám vykonával funkci kapitána, prvního důstojníka i posádky. Když se 24. dubna 1895 vydal na cestu, bylo mu jedeapadesát let. Plavba trvala tři roky a dva měsíce. O své plavbě, plné nebezpečí, úskalí a nástrah, půvabně a skromně vypráví ve své knížce. Tato cesta byla a bude inspirací pro další odvážlivce a zůstane ztělesněním snů nesčetných majitelů lodí.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Sailing Alone Around the World , 1951


více info...

Přidat komentář

michal7Nje
03.11.2023 5 z 5

Nasherna kniha, kdy clovek zasne nad popisem autera, jak stavi lod s minimem naradi, jako kdyby si mazal rohlik.
Kniha je plna odvahy a silne natury, co byla pouzita spravnym smerem.

Agi
01.05.2023

Pri čítaní dielka s príjemne starosvetskou štylistikou som sa len ťažko ubránila myšlienke, o koľko bola táto samotárska plavba v jednoduchej šalupe odvážnejšia a dobrodružnejšia, než podobné plavby Michaela Palina v technicky kvalitne vybavenej lodi s doprovodnou suitou známych a s televíznym štábom.

"Spray sa vydala na more, preč od skalísk, morom bičovaných a pasát, chladný a osviežujúci, ju hnal napred. 8. mája 1898 križovala cestu, kade sa na začiatku svojho podniknutia uberala 2. októbra 1895. Bol som spokojný, že Spray oboplávala zemeguľu, a keby to bolo iba číre dobrodružstvo, nijako som si nelámal hlavu s užitočnosťou výpravy a hovoril som si: Nech sa stane čokoľvek, cesta je vykonaná."


Andi
03.03.2022 4 z 5

Vydání z roku 1973 nádherně voní. To jsem tu prostě musela napsat. Také bylo mnohokrát využito na rozdrcení oříšků, prostě pecka knížka. Obsah knihy byl vtipný, občas jsem sice pozbývala pozornost a soustředění, a tak musela číst nějaký odstavec znovu. Cesta kolem světa na Sprayi mě bavila více než cesta na Liberdade.

Marcello_zbb
27.12.2021 5 z 5

Príjemné čítanie a uvedomenie si toho, ako ľudia žili a čo dokázali.

paganblood
01.05.2021 5 z 5

luxusní cestopis

witiko
21.06.2020 4 z 5

Těžko se to hodnotí "jen" jako kniha, když šlo především o tak velkolepý počin a tak obdivuhodnou sílu osobnosti. Vlastně je zvláštní, že Slocum mimo jiných knih, které na cestě četl, se zmiňuje o Kolumbovi, když ve skutečnosti jeho cesta šla ve stopách (nebo spíš plula na vlnách) daleko úchvatnější cesty Magellanovy. Přestože Slocum byl především námořník a nikoli literát, je jeho text velice živý, o dobrodružství a jiné pozoruhodné, ale ani komické příhody tu není nouze. Určitě bych uvítal podstatně více barvitých popisů a evokací, aby si člověk mohl ten pobyt na vodní šíři i navštívené krajiny lépe představit. V tomto ohledu je autor spíš stručný vypravěč / komentátor. Také mě jako bytostného suchozemce překvapilo (možná i trochu zklamalo), že místy je kniha spíš o větru než o moři, neboli těch popisů větru (a v závislosti na něm i manévrů s lodí) je tam nakonec možná víc než popisů toho, jaké je to být tolik měsíců sám na otevřeném oceánu. Návštěvy civilizovaných ostrovů a audience u nejrůznějších místních potentátů jsou docela nuda, vždycky jsem se nemohl dočkat, až zase vyrazíme na moře. Asi nejlepší částí knihy je strastiplné potýkání se kolem Hornova mysu. Občas mi dělala potíže logika a návaznost vět, ale nevím, jestli to není překladem. Také je škoda, že se autor trochu víc nerozepsal o svém rozhodnutí, motivaci a plánu. Např. jak vlastně chtěl původně plout, se dozvídáme až po prvním přeplutí Atlantiku na Gibraltaru, kde mění plán své cesty a znovu se vydává na Atlantik, tentokrát jihovýchodním směrem. Že neumí plavat, si náhle uvědomí (!) až tehdy, kdy se s ním převrhne člun! Teprve v závěru knihy se dovídáme, že má zchromlou ruku! Zvlášť mě udivilo, že před cestou nelíčí žádné loučení se svými nejbližšími, během cesty ani jedna vzpomínka na rodinu (až na konci knihy se zmiňuje, že mu sestra před vyplutím upekla na palubu koláč). Zkrátka, v mnoha ohledech je pan kapitán nepochopitelně nesdílný, což čtenáři znemožňuje si cestu kolem světa s ním opravdu prožít. Porozumění přirozeně komplikuje i spousta termínů a činností z lodnictví a námořnictví, které suchozemec prostě nemůže znát. Tím spíš mě vyloženě zklamalo nové vydání tohoto díla (2002). Předpokládal jsem, že tu bude třeba slovníček těchto pojmů, zasvěcený komentář nebo doslov, ale přesně naopak –  toto vydání je ještě chudší než vydání starší. Chybí tu druhý text Plavba na Liberdade a krásná předmluva Arthura Ransoma. Dokonce i mapka je hůře čitelná. Ještě že tu jsou aspoň malé fotečky autora a jeho lodi na obálce. Takže abych to shrnul – pěkná knížka, ale moje srdce snílka a romantika občas trošku prahlo. 

DeepSea21
26.02.2020 4 z 5

Popis cesty kolem světa na lodi Spray.
Kapitán Slocum se cestou musel vypořádat se spoustou potíží, ale zažíval také mnoho příjemných okamžiků.
Měl velkou odvahu.

Zahonek
26.08.2019 5 z 5

Moc pěkná knížka. I když autor svou samotářskou plavbu popisuje takřka deníkovou formou, nic neztrácí ze své romantičnosti. Druhá část knihy popisuje ještě jednu "podružnou" pobřežní plavbu, kterou autor vykonal jeste před obeplutím Země. Nic podružného v ní ale není, naopak je v některých bodech zajímavější než upřednostňovaná plavba kolem světa.

Chingiz
31.01.2019 5 z 5

Nádherná knížka! Neuveritelné, ako znamenitý námorný kapitán dostal od Prozretelnosti dar písať. Hladko, pritom plasticky, s láskavým pohladom a zároveň s hlbokým pochopením vecí, javov, súvislostí. Slocum je (bol, žial) múdry a dobrý člověk, jedinečný námořník, statočný a neohrozený muž, vynikajúci spisovatel. Nič z toho o sebe nehovorí - pravdepodobne to o sebe ani nevie.
Sám na malej plachetnici okolo sveta, bez modernej navigácie, bez elektriny, bez skoro čohokolvek...než svojho úžasného námorníckeho fortiela. Niekolko razy mu išlo o život, no nikdy nestráca humor. A láskavosť. Tá knižka je celá jaksi láskavá. Čítal som ju asi päť razy. Dúfam, že ešte päť budem.

Jerry H
08.06.2017 5 z 5

Jednoduše chlapík byl na tu dobu slušnej bourák

elcapitano
02.11.2015 5 z 5

Neuvěřitelné dobrodružství, úžasný příběh silné vůle a námořnických schopností. Navíc kolem roku 1880! Některé situace, které autor svým charakteristickým úsporným stylem popíše jednou větou, znějí úplně neuvěřitelně: "Vzal jsem sekeru, porazil dub a vytesal pro svou loď nový kýl." A pak na té lodi jen tak obepluje zeměkouli. Opravdu obdivuhodné.
Kniha má ještě druhou část, kde autor popisuje svoje dřívější působení na plnoplachetníku - včetně jeho provozu, obchodu atd., jeho zkázu a následný osobní krach v Latinské Americe. Takže vlastnima rukama postaví člun Liberdade a na něm dopluje s celou svou rodinou domů, do New Yorku.
Klobouk dolů, v tomto případě ani ne tak před literárním zpracováním, jako před nezlomností a hrdinstvím cpt. Slocuma.

hnusák
30.10.2015 5 z 5

Čtivý popis strastiplné cesty na lodi SPRAY