John Millington Synge životopis

irská, 1871 - 1909

Životopis

Edmund John Millington Synge (16.4.1871 – 24.3.1909) byl irský dramatik, básník, spisovatel a folklórní sběratel. Byl jedním ze spoluzakladatelů divadla Abbey Theatre. Jeho nejznámější divadelní hra je Hrdina západu.
Narodil se v rodině irského protestantského právníka, který zemřel, když mu byl jeden rok. Vzdělával se většinou soukromě a věnoval se ornitologii. V roce 1887 začal studovat hru na housle na Royal Irish Academy of Music v Dublinu. V roce 1889 začal rovněž studovat irštinu na Trinity College v Dublinu. Kolej absolvoval v roce 1892. Poté odešel studovat hudbu do Německa. Pobýval nejprve v Koblenzi a od ledna 1894 přesídlil do Würzburgu. Studoval hru na housle a na klavír, příležitostně komponoval. Ze studií se vrátil do Irska v červnu 1894.
Divadelní plakát představení v Abbey Theatre

V lednu 1895 odjel do Paříže, kde studoval jazyky a literaturu na Sorbonně. Navštěvoval zde debatní kroužky a toužil stát se francouzským spisovatelem a kritikem. V prosinci 1896 se zde setkal s Williamem Butler Yeatsem, který u něho vzbudil zájem o Irsko a vyprovokoval ho k návratu. V letech 1899-1902 strávil několik měsíců na Aranských ostrovech a načerpal zde většinu námětů pro svá další díla. Své zápisy z těchto návštěv shrnul do knihy Aranské ostrovy (The Aran Islands), jejíž rukopis koloval od roku 1901. Knižně byla vydána v roce 1907. V roce 1902 opustil Paříž a následujícího roku se usídlil v Londýně.

Synge byl spolu s Yeatsem, Lady Gregory a Edwardem Martynem spoluzakladatelem Společnosti irského národního divadla (The Irish National Theatre Society), která v roce 1904 otevřela Abbey Theatre (název podle sídla v ulici Lower Abbey Street). První uvedení jeho hry Ve stínu doliny (In the Shadow of the Glen) provedl soubor Irského národního divadla dne 10. října 1903 v Molesworth Hall. Stejná hra byla součástí prvního představení divadla Abbey Theatre na přelomu let 1904 a 1905. Jeho hry byly napadány v tisku irskými nacionalisty, kteří je chápali jako zesměšňování irského národa. Uvedení jeho nejslavněší hry Hrdina západu v Abbey Theatre 26. ledna 1907 způsobilo skandál, který skončil rvačkou. Další jeho hra Drátenická svatba byla z obavy před protesty katolických kruhů (ve hře je zesměšňován katolický kněz) hrána v Irsku až v roce 1971.

Synge byl zasnouben s herečkou Abbey Theatre Maire O\'Neill. Ke svatbě, vzhelem k Syngeho zhoršujícímu se zdravotnímu stavu, nedošlo. Zemřel na Hodgkinovu nemoc krátce před svými třicátými osmými narozeninami. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění