Jiří Vlček životopis

česká

Životopis

Ing. Jiří Vlček má (k roku 2021) 24 let praxe v oboru elektro, z toho 11 let ve školství. Učil na SPŠE i na SOU, teorii i praxi. Pravidelně publikuje ve spolupráci s Nakladatelstvím technické literatury BEN (17 publikací), s časopisem Amatérské rádio (8 samostatně zpracovaných čísel) a f. Topinfo (www.tzb-info.cz).
S publikační činností začal, když si uvědomil, jaký je propastný rozdíl mezi nároky učitelů v hodinách teorie a skutečnými znalostmi studentů. Ty se nejlépe poznají při oživování elektrotechnických výrobků v hodinách praxe. Student, který se v teoretických předmětech seznamuje s vyšší matematikou často není schopen navrhnou dělič napětí, plete si propustný a závěrný směr u diody, apod.

Změny v součástkové základně tohoto oboru probíhají velmi rychle. Výuka odborných předmětů by za nimi neměla zaostávat.
Učebnice, které napsal a které vydává vlastním nákladem, jsou proto zaměřeny na bezpečné zvládnutí základních znalostí. Prosazují rovněž používání moderních součástek a zapojení.

Vzdělávání učitelů je jednou z hlavních priorit v programu Vzdělání pro konkurenceschopnost, který je financován z ESF. Zatím ale pro tuto činnost nejsou k dispozici žádné peníze, provádí ji na vlastní náklady a za pomoci f. Topinfo sro, které tímto děkuje za pomoc při vytvoření stránek. Společně s touto firmou připravuje vzdělávací program pro učitele středních elektrotechnických škol s využitím ESF. Jeho součástí má být kromě školení učitelů z analogové a klasické číslicové techniky také semináře zabývající se problematikou mikroprocesorové techniky, programovatelnými hradlovými poli, propojením měřicí a výpočetní techniky a technickou angličtinou.
Žije ve středočeském Tehově (u Říčan), kde je častým hostem cestovatelských posezení - promítání z cest. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3hUElbH)

Ocenění