Jiří Miček životopis

česká, 1964

Životopis

Jiří Miček (* 20.12.1964) se narodil v Čeladné, dětství a mládí prožil na valašském venkově v obci Vidče. Pracoval ve Zbrojovce Vsetín a r. 1994 začal se soukromým podnikáním. V současné době vede vlastní malou firmu s několika zaměstnanci. Žije na Vsetíně.

Literatura byla vždy jeho velkým koníčkem, věnoval se jí jak pasivně – je náruživým čtenářem, tak aktivně – jako vydavatel a autor. V knihách, které připravuje, zachycuje novodobou historii, jež se rychle vytrácí a upadá v zapomnění. Díky kontaktům v křesťanském prostředí se setkal s mnoha zajímavými lidmi, kteří byli za minulého režimu perzekuováni a vězněni. Nejčastěji se jednalo o salesiánské kněží a duchovní. Z rozhovorů s nimi vznikly dva díly knihy Veteráni v bitvách o duše (2001, 2003). Jako vydavatel se podílel na zrození knihy Neboj se a pojď! (1999), která obsahuje rozhovory s farářem a děkanem Mons. Erichem Pepříkem, a životopisu P. Josefa Kubína – Josef Kubín: člověk v nesprávné době na správném místě (2012).

Jeho dalším literárním počinem je román Slavík za mříží (2013), který zachycuje několik let ze života kněze Václava Filipce, který se na Valašsku skrýval v 50. letech. Kniha vznikla na základě rozhovoru, ale jedná se o dílo beletristické, protože některé části si autor musel domyslet. R. 2019 s tímto tématem také vyhrál soutěž Filmové nadace o dosud nerealizovaný scénář k celovečernímu hranému filmu. (zdroj životopisu: www.osobnostivalasska.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.