Slavík za mříží

Slavík za mříží https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309715/mid_slavik-za-mrizi-PUc-309715.jpg 5 8 4

Dramatický příběh kněze-salesiána, Václava Filipce, který usiluje o svobodu v padesátých letech 20. století v Československu - uniká před Státní bezpečností. Románové zpracování má základ v reálném osudu a pohybuje se na hranici skutečnosti a fikce. Kniha se stala předlohou scénáře, který je připravován k filmovému zpracování. Strhující děj neuvádí skutečná jména, ale skutečné příběhy naděje v těžké době.... celý text

Přidat komentář

Matematicka
07.03.2023 3 z 5

Výborný příběh. Kniha bohužel byla zřejmě vytištěna tak, jak "autorovi od pera vypadla", což jí neprospělo. Zasloužila by si korektury i trochu zapracovat na stylu vyprávění. Napínavý příběh kněze Václava Filipce a dalších salesiánů ale určitě stál za zaznamenání.
Dva úryvky za všechny:
"Pomalu procházel podvečerními ulicemi a musel uhýbat hrajícím si dětem. Měl to domů sotva dvacet minut ostřejší chůze. Byt mu zůstal po matce, která zemřela těsně před koncem války. Po celou válečnou dobu pomáhala jeho mladé ženě s malými dětmi, jejíž muž byl nezvěstný.
Také občas vylepšila jídelníček, díky příbuzným na venkově. Stará paní byla navenek chladná dáma, ale velmi praktická. Zakládala si na tom, že její muž býval státním úředníkem a syn je učitelem. Na sklonku války sešla velmi rychle a tiše zemřela, aniž se dočkala synova návratu."
"Nadporučík Švach nechal cestou zastavit u hospody a nakoupil domů nějaké pamlsky. Než dorazili před dům, spal unaven teplem pálenky a okouzlen snem o bulharských a krymských plážích."

urla
22.06.2020 5 z 5

Toto, kdyby se zfilmovalo, to by byl trhák.


Elivojs
24.05.2020 5 z 5

Výborné, napínavé. Četla jsem jedním dechem. O to víc, že román má kořeny ve skutečných událostech. Doporučuji!

Netopyr07
04.11.2017 5 z 5

Jak to napsat... Kniha je fascinující svým příběhem. Člověk skoro minutu po minutě prožívá, co prožívali lidé v těch šílených 50. letech při pronásledování řeholníků a řeholnic. Čte myšlenky fízlů a estébáků a dělá se mu nanic z jejich replik. Mráz mu běhá po zádech, když s Václavem Filipcem prchá v severních Čechách skrz les... Doporučuji každému, kdo chce vědět o 50. letech, ačkoli toto je románově napsané. Blahopřeji autorovi!!!