Jindřich Tomas životopis

česká, 1927 - 2010

Životopis

PhDr. Jindřich Tomas (23.5.1927 Praha – 22.9.2010 Litoměřice) byl český historik a archivář.

V letech 1946–51 studoval na FF UK v Praze nejprve obor filozofie – historie, poté československé dějiny – pomocné vědy historické. Mezi jeho vysokoškolské učitele náležely významní historikové Václav Chaloupecký, Karel Stloukal, Václav Vojtíšek, Josef Polišenský aj.
V roce 1952 obhájil disertační práci o hospodářských poměrech v pražských městech v letech 1518–47 a získal titul doktora filozofie.

Po promoci krátce pracoval pro Historický klub (1952–3), poté působil jako městský (později okresní) archivář v Žatci (1953–5) a odtud roku 1955 přešel do Litoměřic do Státního okresního archivu v Litoměřicích nejprve se sídlem v Terezíně, poté v Lovosicích, který i řídil. Jako emeritní ředitel působil v této instituci až téměř do smrti v roce 2010.

Jindřich Tomas je autorem více než 200 odborných studií a několika monografií; redakčně i autorsky se podílel na vydání historického atlasu města Litoměřic (1996) a obsáhlé syntézy dějin Litoměřic (1997).

Hlavními tématy jeho vědecké práce byl vývoj raně středověkých sídelních komplexů a počátky institucionálních měst i jejich vývoj do doby předbělohorské, což studoval na příkladech Prahy, Litoměřic, Žatce, a dalších měst severozápadních Čech i jižní Moravy (nejdůležitější studie k tomuto tématu byly v roce 1999 přetištěny v monografii Od raně středověké aglomerace k právnímu městu a městskému stavu).
Zvláště na jeho pracích o počátcích Litoměřic je možno postihnout obecný metodický přínos, který spočívá v nábězích k interdisciplinárně koncipovanému studiu. Podílel se i na zpracování různých témat z dějin Litoměřicka ze starších i novějších dějin.
Mezi jeho vědecké zájmy náleželo i studium historického vývoje Orientu, především Indie.
Zvláštní specifikou byl výzkum přátelských vztahů profesora litoměřické reálky Ferdinanda Blumentritta s představitelem filipínského národního hnutí, lékařem José Rizalem.

Ocenění:
- čestné občanství města Litoměřice (1970)
- Rytíř Rizalova řádu (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.