Jaroslav Koch životopis

česká, 1910 - 1979

Životopis

Doc. PhDr. Jaroslav Koch, Csc. (* 20. 1. 1910 - † 8. 5. 1979)
Jaroslav Koch strávil dětství v Jičíně, školní a studentská léta ve Vídni. Když absolvoval na filozofické fakultě psychologii, získal i učitelskou kvalifikaci, a proto určitou dobu učil na české reálce ve Vídni. Za druhé světové války se přestěhoval do Prahy. Do roku 1951 pracoval jako odborný psycholog v Ústavu lidské práce a potom přešel do Ústavu pro matku a dítě v Praze - Podolí.
První významné práce docenta Jaroslava Kocha se týkají neuropsychického vývoje dětí v jeslích. Jeho další knihy, Výchovné zaměstnání batolat, Psychologie a pedagogika dítěte, souvisejí se zavedením nového vyučovacího předmětu pro budoucí dětské sestry. Jiné publikace doc. Kocha přispěly k zlepšení výchovných a organizačních podmínek v kojeneckých ústavech. Usiloval o to, aby se výchovné prostředí podobalo prostředí rodinnému.
Doc. Jaroslav Koch, byl dlouholetým spolupracovníkem časopisu Československé pediatrie a autorem řady článků a monografií. Jeho práce teoretická i praktická byla oceněna v roce 1978 Cenou ministra zdravotnictví.
Kniha Výchova kojence v rodině vyšla původně v roce 1973 jako příručka pro pediatry a dětské sestry. (zdroj životopisu: nakladatelství Avicenum)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.