Jaromír Bláha životopis

česká, 1970

Životopis

MVDr. Jaromír Bláha (* 23. července 1970 v Českém Brodě) je český veterinář a občanský aktivista, vedoucí a zakladatel programu Lesy v Hnutí DUHA.

Vystudoval obor všeobecné veterinární lékařství na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. V letech 1989–1990 byl členem celostátního stávkového výboru vysokých škol, později byl vedoucím představitelem Studentského parlamentu a členem Akademického senátu VFUB. V současnosti pracuje jako endokrinolog a internista psů a koček ve Veterinární nemocnici Český Brod. S manželkou Jaroslavou a třemi dětmi žije v Dobříši v domku z FSC dřeva ze svitavských lesů.

Už od začátku 90. let 20. století působí v Hnutí DUHA, kde založil v roce 1994 program Lesy (nyní program Krajina), jehož cílem je jednak ochrana zbytků málo narušených lesů a obnova míst ponechaných divoké přírodě, jednak zlepšení stavu hospodářských lesů změnou hospodaření směrem k šetrným, přírodě blízkým postupům. Patří k významným účastníkům rozepře o koncepci NP Šumava. Zde organizoval tři nenásilné veřejné blokády, které zachránily před vykácením mj. unikátní horský smrkový prales Trojmezná, prales u pramenů Vltavy a lesy u Ptačího potoka.

Podílel se na přípravě Národního lesnického programu II, nyní je členem jeho Koordinační rady. Spoluzakládal projekt vlčích hlídek a kampaň za ochranu velkých šelem. V letech 2004 až 2006 byl členem Vědecké sekce Rady NP Šumava. V letech 2003–2010 byl členem Myslivecké Rady ministra zemědělství. Je předsedou Ekologické sekce FSC ČR. Od roku 2016 je členem Rady Hnutí DUHA.

Za svou činnost obdržel řadu vyznamenání, mezi nimi například prestižní evropskou cenu nadace EuroNatur, udělenou Hnutí DUHA za budování zelených a mírových mostů v Evropě (2014), či Cenu Josefa Vavrouška (2016). (zdroj životopisu: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jarom%C3%ADr_Bláha)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.