Ivana Grollová životopis

česká, 1963

Životopis

V letech 1981-86 studovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, obor mongolistika (u prof. J. Vacka a dr. J. Šímy), 1986 získala titul PhDr.

V letech 1986-87 pracovala jako tlumočnice, 1988-91 byla na studijním pobytu v Orientálním ústavu ČSAV. V současnosti je zaměstnána mimo obor, nadále se však věnuje vědecko-populární publikační činnosti a organizační práci v oblasti historie a kultury Mongolska.

Její odborné práce se týkaly především mongolské a srovnávací mongolsko-staroturecké lingvistiky. Později se ve své publikační činnosti, dokumentárních filmech, na nichž se podílela hlavně jako scénáristka (čtyřdílná série filmů ČsT, televizní dokument firmy Vogelsberg Film), i ve fotografické výstavě (uspořádané 1992 pro expozici Náprstkova muzea v Praze a ve zkrácené verzi prezentované též 1996 v Muzeu města Krnov) věnovala mongolské historii, především dějinám náboženství a buddhistické církve. Publikuje též novinové články zabývající se současným vývojem Mongolska. (zdroj životopisu: nakladatelství Libri)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.