Ivan Helekal životopis

česká, 1958

Životopis

Ivan Helekal (* 1. srpna 1958 Praha) je akademický malíř, odborný pracovník Anatomického ústavu, vedoucí ateliéru řezby na Střední a Vyšší škole umělecko-průmyslové v Praze 3.

Ivan Helekal je absolventem Vysoké školy umělecko průmyslové (ateliér monumentální malby u profesora Quido Fojtíka). V Anatomickém ústavu působil jako odborný pracovník v letech 1990 – 1994 a nyní opět od roku 1998.

Je též autorem plakátů, publikací Studentské vědecké konference a výročních zpráv pro Univerzitu Karlovu - 1. lékařskou fakultu.

Ivan Helekal modeluje povrch a znázorňuje prostor pomocí americké retuše. V Helekalových ilustracích je student snadno veden složitými strukturami k pochopení jejich topografických vztahů. Svůj vztah k anatomické kresbě formuloval Ivan Helekal takto: „Mám-li říci něco o anatomické kresbě, napadá mě především to, že jde o kresbu zcela odlišnou od jakékoliv jiné výtvarné discipliny. Více než kdykoliv jindy jsem poučován o tom, že oči „lžou“. Detail, který z výtvarného hlediska považuji za nepodstatný, se ukáže z anatomického hlediska za klíčový. Přesto však neznamená, že anatomická kresba je prosta všech výtvarných a estetických ambicí.“ (Sborník lékařský Vol.100, 1999 No.4).

Volná tvorba Ivana Helekala je zaměřena na figurální malbu s důrazem na plošně dekorativní účinek barvy. V současné době také již pátým rokem učí na Střední umělecko-průmyslové škole v Praze, kde je vedoucím atelieru řezby. V hodinách se studenty se zabývá i figurální tvorbou a navrhováním tj. kombinace tvarového řešení a fantazie s ohledem na specifiku dřevěné plastiky. Tvorbu Ivana Helekala můžeme také obdivovat ve veřejných interiérech např. interiér Italské cukrárny u Novoměstské radnice na Praze 2. Před rokem 1990 vystavoval svoji tvorbu též v pražských klubech.

---
Od roku 1998 do 2005 vedl Ateliér řezby na Střední umělecko-průmyslové škole a Vyšší odborné škole v Praze 3. Od roku 2009 je zároveň externím pracovníkem Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze, kde přednáší anatomii pro výtvarníky. Jeho stěžejní práce obsahuje především výukové obrazy a anatomické ilustrace učebnic, odborných textů a pomůcek. Ve vlastní volné tvorbě se věnuje figurální a nástěnné malbě, dřevěným plastikám. S jeho ilustracemi je možné se setkat v beletrii, dětských knihách a encyklopediích.

Své anatomické ilustrace vytváří především pomocí tzv. americké retuše (airbrush), která výrazně lépe než vektorový počítačový program dokáže modelovat povrch a znázornit prostor (technika využívaná především hyperrealisty). Ohraničení prostorů je průhledné a cévy a nervy v nich leží v několika rovinách. V Helekalových ilustracích je student snadno veden složitými strukturami k pochopení jejich topografických vztahů. Svůj vztah k anatomické kresbě formuloval Ivan Helekal takto: „Mám-li říci něco o anatomické kresbě, napadá mě především to, že jde o kresbu zcela odlišnou od jakékoliv jiné výtvarné disciplíny. Více než kdykoliv jindy jsem poučován o tom, že oči „lžou“. Detail, který z výtvarného hlediska považuji za nepodstatný, se ukáže z anatomického hlediska za klíčový. Přesto však neznamená, že anatomická kresba je prosta všech výtvarných a estetických ambicí.(…)“[1]

Vyjma anatomických ilustrací vytváří specifickou grafiku, kdy prostřednictvím fotografií a počítačové grafiky pod jeho rukama vzniká téměř sci-fi. Rád zobrazuje figury ve vztahu s technickými prvky. V současné době také již pátým rokem učí na Střední umělecko-průmyslové škole v Praze, kde je vedoucím atelieru řezby. V hodinách se studenty se zabývá i figurální tvorbou a navrhováním tj. kombinace tvarového řešení a fantazie s ohledem na specifiku dřevěné plastiky.

Volná tvorba Ivana Helekala je zaměřena na figurální malbu s důrazem na plošně dekorativní účinek barvy. Námětem jeho obrazů je především antická tematika a jeho ztvárnění se někdy zdá být téměř surrealistické. S jeho dílem jsme se v minulosti mohli setkat ve veřejných interiérech (Italská cukrárna u Novoměstské radnice na Praze 2, pizzerie, parfumerie, benzinová pumpa). Na zakázku nástěnnými malbami zkrášlil bytové interiéry. (zdroj životopisu: wikipedia + http://anat.lf1.cuni.cz/pracovnici/helekal.php)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.