Helena Krmíčková životopis

česká, 1955

Životopis

Narozena 1955 v Brně; doc. PhDr. Dr.; historička a archivářka. V rámci své pedagogické a odborné činnosti se zabývá středověkou latinou, církevní správou, edicemi středověkého diplomatického materiálu, epigrafikou, chronologií, metrologií a kodikologií.

Od roku 1979 působí na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1980 dosáhla titulu PhDr. (Ustanovení o písemnostech ve středověkých právních sbírkách). V roce 1996 získala titul Dr. (Studie a texty k počátkům kalicha v Čechách) a konečně v roce 2001 jí byla udělena docentura (Dochování utrakvistických a protiutrakvistických děl z roku 1414). Je členkou redakční rady Sborníku prací filosofické fakulty Masarykovy univerzity – řady historické. Zároveň je také řešitelkou grantu Grantové agentury ČR Utrakvismus roku 1414. V roce 1995 získala cenu rektora Masarykovy univerzity za spoluautorství publikace Matthiae de Janov dicti Magistri Parisiensis Regularum Veteris et Novi Testamenti liber V De corpore Cristi (editionis volumen VI) (München, R. Oldenbourg Verlag 1993). Cenu rektora MU získala opět v roce 1998 za publikaci Studie a texty k počátkům kalicha v Čechách.

V roce 2014 se umístila na prvním místě mezi vyučujícími Filozofické fakulty v soutěži o Cenu rektora Masarykovy univerzity pro vynikající pedagogy, za což obdržela malou bronzovou medaili Masarykovy univerzity (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Helena_Krm%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.