Gene Wolfe životopis

americká, 1931 - 2019

Životopis

Gene Rodman Wolfe (* 7. května 1931 v Brooklynu v New Yorku) je jeden z nejproslulejších autorů science fiction. Narodil se v roce 1931 v New Yorku a vyrůstal v texaském Houstonu.

Gene Wolfe je nejznámější díky svému mistrovskému pětisvazkovému dílu The Book of the New Sun (Kniha Nového Slunce), v němž se mísí víra, utrpení, mučení a znovuzrození spolu s klasickým tématem vyspívání a příběhem o hledání a kniha jako celek tvoři alegorický pohled na křesťanský symbolismus v daleké budoucnosti.

Další série románů The Book of the Long Sun (Kniha Dlouhého Slunce), v níž náboženství rovněž hraje významnou roli, je zatím nedokončená. Tím samozřejmě nechceme říct, že jediným tématem jeho knih je náboženství. Komplexnost jeho příběhů stejně jako experimentální úhly pohledu a postavy, které používá, jenom podtrhují skutečnost, že je vynikajícím spisovatelem.

Mezi další díla, která stojí za zmínku, patří Castleview (Vyhlídka na hrad), Soldier of the Mist (Voják mlhy) a Free Live Free (Free žije svobodně). (zdroj životopisu: wikipedia.org)

Ocenění (2)

1996 - World Fantasy Award (Life Achievement)
1981 - World Fantasy Award (Novel) - kniha Mučitelův stín