Smiřitelův spár

Smiřitelův spár https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504344/bmid_smiriteluv-spar-oky-504344.jpg 4 13 3

Kniha Nového Slunce série

< 2. díl >

Mučitelský tovaryš Severián pokračuje ve své pouti do provinčního města Traxu, kam jej představitelé cechu poslali do vyhnanství poté, co projevil laskavost odsouzenkyni na smrt a porušil tak cechovní pravidla. Cestou by však také chtěl znovu nalézt milovanou Dorkas a vyhledat oprávněné majitelky Smiřitelova spáru, mocné relikvie, která se mu shodou okolností dostala do rukou. Snaha dostát svým závazkům ho provede nebezpečným dolem, kde se místo rudy těží pozůstatky vzdálené minulosti, skrytými zákoutími vladařského sídla i rozvalinami města, jehož dávný velekněz se Severiánovi pozoruhodně podobal… Gene Wolfe nestaví stále nová překvapení do cesty pouze svému hrdinovi, nýbrž také čtenářům. Ti se tak v druhé části tetralogie Kniha Nového Slunce mohou těšit na svébytné převyprávění mýtu o Théseovi, divadelní hru, v níž se spolu se Severiánovým osudem záhadně a pokrouceně odráží také osud celého světa, nebo na poťouchlé citáty z klasických děl.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Claw of the Conciliator , 1981


více info...

Přidat komentář

Solverino
09.09.2023 4 z 5

Oproti prvnímu dílu trochu horší překlad, ale jinak je příběh opět plný jinotajů a podobenství. Moc pěkné, děkuji za tento vydavatelský počin. Palec nahoru!

Sitth
07.09.2023 2 z 5

Tak to mám konečně za sebou, konečně! Pořád jsem si říkal, co mi ten styl psaní jen připomíná. Až mi to konečně docvaklo - operu! Skvostné kostýmy, abstraktní kulisy a děj vyjádřený tak, že tomu mnohdy divák ani nerozumí. Jestli první díl byl opereta, kde to ještě fungovalo a děj jsem pochopil, tady jsem si připadal, jak když sleduji nějakou abstraktní operu v plné palbě... Nebo si dal autor drobet více své oblíbené drogy?
Prostě okouzlení ze světa z prvního dílu už opadlo a v druhém to pro mě moc nefungovalo. A hodnocení na závěr? Když slunce se po ránu zanoří ze svého lesa plného skákajících ryb za taktu svistotu jarní trávy..... Nepochopili jste? Vítejte v mém světě během čtení....
Dávám 3/6 a jsem zvědav kam se vyvine 3 díl....


karnifex
12.07.2023 4 z 5

Mírné zklamaní oproti prvnímu dílu - ale možná to zčásti způsobil překlad, který mi sedl mnohem méně, než ten od Václava Kříže. Každopádně jsem si i přes to knihu užil - příběh je výborný a určitě se těším na další pokračování.

Autorovy další knížky

Gene Wolfe
americká, 1931 - 2019
2022  77%Mučitelův stín
2023  82%Smiřitelův spár
2023  90%Liktorův meč
2024  0%Autarchova citadela

Kniha Smiřitelův spár je v

Přečtených14x
Knihotéce63x
Chystám se číst36x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x