Gaius Caecilius Plinius Secundus životopis

Plinius Minor (mladší) · pseudonym

italská, 61 - 113

Životopis

Gaius Plinius Caecilius Secundus, známý jako Plinius minor, česky Plinius mladší, (61 – 113 Novum Comum, Itálie) byl římský spisovatel a právník.

Jako mladý přišel o otce, proto byl vychován matkou a svým strýcem Pliniem starším, který jej adoptoval. Získal řečnické a právnické vzdělání. Jako obhájce se stal poměrně známý. Sloužil jako vojenský tribun v Sýrii, potom se věnoval státní službě.

V letech 89–90 byl císařovým questorem, 91–92 byl tribunem lidu a roku působil ve funkci praetora. Roku 100 zastával konzulát a v letech 111–113 byl císařský legát s prokonzulskou pravomocí provincii v Bithýnii.

Svou literární činnost začal vydáváním svých řečí (které trochu upravoval), potom vydal svou korespondenci (epistulae – listy) a básně.

Zachovala se pouze tato díla:
* Panegyricus, chvalořeč na císaře Traiana
* Listy, jedná se o korespondenci z let 98–108, je to 247 (s desátou knihou 368) dopisů, které jsou rozděleny do devíti knih. Probírá zde jednání císaře, které chválí, sloh této korespondence se stal vzorem panegyristů. Najdeme zde jak dopisy o výbuchu Vesuvu, tak i o smrti jeho strýce, příhodu o delfínu vozícím děti a korespondenci s císařem Traianem, rodinou i přáteli. Diskutuje se, že některé dopisy mají fiktivní adresáty, aby v nich Plinius mohl vyjádřit své názory na společnost a literaturu. Jeho vzorem byly Ciceronovy listy. Na tyto knihy navazuje další (desátá) kniha, vydaná až po jeho smrti, tj. o 121 jeho dopisů s císařem.

Jeho poetické pokusy se nezachovaly, ale z některých ukázek lze soudit, že zřejmě nebyly příliš kvalitní. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Gaius Caecilius Plinius Secundus - knihy

1926  70%Vybrané listy Plinia Mladšího
1988  93%Dopisy

Žánry autora

Literatura světová Filozofie

Štítky z knih

dopisy antika

Secundus je 1x v oblíbených.