František Táborský životopis

česká, 1858 - 1940

Životopis

František Táborský (*16. ledna 1858 v Bystřici pod Hostýnem – †21. června 1940 v Praze), byl básník, spisovatel, překladatel, historik, kritik, učitel a sběratel umění. Používal pseudonym František Hostivít.

Narodil se v chudé rodině obuvníka a dětství prožil v domku na Kamenci. Z místní dvojtřídky odešel studovat Slovanské gymnasium (1870-1878) v Olomouci a na pražské Karlově univerzitě Filozofickou fakultu, obory čeština a němčina. Suploval na pražských středních školách, roku 1884 se stal profesorem na Vyšší dívčí škole v Praze, kde také ukončil v roce 1921 svou učitelskou dráhu už jako ředitel školy (byl jím od roku 1911) odchodem do důchodu. Mimo to byl jmenován profesorem h. c. brněnské univerzity. Do Kamence se rád vracíval na letní prázdniny.

Poezie jej zaujala už na gymnasiu. Pod pseudonymem František Hostivít náležel k předním přispěvatelům almanachu moravské omladiny Zora Náležel do okruhu tzv.Mladé Moravy, zde spolupracoval hlavně s Hynkem Babičkou. Psal i prózu, různé příspěvky do časopisů. Pustil se do překládání slovanských, především ruských autorů, vykonával také práci redaktora národopisné revue Naše Valašsko a stal se spoluorganizátorem Smetanovy společnosti v Radhošti. Dvakrát navštívil Rusko (1896, 1909-1910) právě kvůli získávání literárních podkladů, které ve svém psaní prózy i příspěvků do novin využíval. Stal se řádným, později dopisujícím členem Spolku ruských architektů. V Moskvě zorganizoval výstavku českého umění, materiály získal s pomocí pražského spolku Mánes. V Praze a souběžně na své Moravě se zapojil do Ústřední matice školské, do spolků Radhošť, Svatobor, Český bibliofil, byl zakládajícím členem Matice moravské a v roce 1908 v pražském Technologicko-průmyslovém museu se stal prof. Táborský prvním předsedou Spolku českých bibliofilů (SČB existuje dodnes). Byl autorem řady monografií a odborné literatury. Za svoje celoživotní úsilí mu brněnská Masarykova univerzita v roce 1938 udělila čestný doktorát. Zemřel sice ve věku 82 let v Praze, ale pohřben byl slavnostně v rodném městě, v hrobě svých rodičů. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.