Engelbert Broda životopis

rakouská, 1910 - 1983

Životopis

Engelbert Broda (29. srpna 1910 ve Vídni - 26. října 1983 v Hainburg an der Donau ) byl rakouský chemik a fyzik podezřelý, že byl špionem KGB s krycím jménem Eric , který mohl být hlavním zdrojem sovětských informací o britském a americkém jaderném průmyslu.

Broda se narodil v roce 1910 jako první syn Violy a vídeňského právníka Ernsta Brody. Jeho bratr Christian se později měl stát ministrem spravedlnosti v Rakousku. Broda byl silně ovlivněn jeho strýcem Georgem Wilhelmem Pabstem , slavným filmovým režisérem, a Egonem Schönhofem, který se vrátil do Rakouska jako přesvědčený komunista poté, co sloužil jako válečný zajatec v Rusku . Během studia na vídeňské univerzitě se Broda účastnil komunistického odboje proti národním socialistům . Během tohoto období byl několikrát uvězněn kvůli své politické činnosti. Broda emigroval do Spojeného království v roce 1938.

Broda měl titul Ph.D. v chemii schválen v roce 1934 na vídeňské univerzitě. Od roku 1940 pracoval v Radě pro lékařský výzkum na University College London a zkoumal transformaci světla na chemickou energii . Od roku 1941 pracoval v Cavendishově laboratoři pro radioaktivitu a štěpení jader . V této době intenzivně studoval práci Ludwiga Boltzmanna .

V roce 1947 se vrátil na vídeňskou univerzitu. Od roku 1955 do roku 1980 působil jako profesor fyzikální chemie . Jeho hlavní vědecká práce - Evoluce bioenergetických procesů - byla publikována v roce 1975.

Broda se stal členem hnutí Pugwash na podporu jaderného odzbrojení . Pracoval také na propagaci využívání sluneční energie a v roce 1979 mu byla udělena rakouská cena za ochranu přírody za iniciativy týkající se projektované elektrárny v Dürnsteinu ve Wachau . Čestný pohřeb dostal na vídeňském Zentralfriedhofu .

V roce 2009 byl Broda obviněn ze špionáže v knize založené na přístupu novináře Alexandra Vassiljeva do dříve nezveřejněných archivů KGB . Podle knihy zprávy KGB z srpna 1943 naznačují, že Broda („Eric“) byl v této rané době hlavním sovětským zdrojem informací o britském a americkém jaderném výzkumu. MI5 měl podezření, že je náborářem Alana Nunna Maye , ale neměl přesvědčivý důkaz. (zdroj životopisu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Engelbert_Broda)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.