Dana Kyndrová životopis

česká, 1955

Životopis

Skvělá česká dokumentární fotografka se zaměřením humanistickou fotografii. Je držitelkou ocenění Fotografka roku 2008. Narodila se 4. dubna 1955 v Praze. Vedle fotografování se živí i jako průvodkyně. Doprovází turisty především do severní a západní Afriky a na Kamčatku.

Její otec byl volejbalový trenér, matka redaktorka časopisu Československá fotografie a nadšená amatérská fotografka. Společně však začali žít od chvíle, kdy jí bylo devět let a kdy odjela s otcem a matkou do Alžírska. Zájem o fotografii se v ní probudil v 18 letech. Její první známý soubor vznikl v polovině 70. let 20. století během otcova pobytu v africkém Togu. Vystudovala jazyky na filozofické fakultě Univerzity Karlovy a dlouhá léta učila francouzštinu a ruštinu.

Vystavovala poprvé roku 1961 v pražském Klubu zaměstnanců školství, kultury a tisku. Další časopisecké i výstavní publikace fotografií na sebe nedaly čekat a nové jméno vděčně skloňovali přední publicisté, neboť je mohli přiřadit k dobovým trendům.

Na počátku 90. let vytvořila svůj nejznámější projekt – dokument o odchodu sovětských vojsk z Československa. Své projekty zpracovává výhradně černobíle. Výjimku udělala ve zmíněném projektu Odchod Sovětských vojsk. Fotografovala imigranty, téma Žena (život ženy v jeho rozmanitosti, počínaje zrozením a smrtí konče), Podkarpatskou Rus. Účastnila se mezinárodních projektů srovnávajících život na obou stranách bývalé železné opony. V roce 2006 získala grant Prahy a v jeho rámci dokumentovala pražské bezdomovce.

Bývala aktivní členkou Asociace profesionálních fotografů. Dlouhodobě působila i ve vedení Pražského domu fotografie. Je významnou kurátorkou výstav černobílého humanistického dokumentu. Uspořádala např. expozici 1945 Osvobození … 1968 Okupace či retrospektivu díla Miloně Novotného, sestavila výstavu Jan Palach zachycující událostí kolem jeho smrti a pohřbu. (zdroj životopisu: http://www.levneucebnice.cz/autor/dana-kyndrova/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.