Clara Mundt životopis

Luise Mühlbach · pseudonym

německá, 1814 - 1873

Životopis

Clara Mundt, v literárních kruzích známá pod pseudonymem Luise Mühlbach (* 2. ledna 1814 Neubrandenburg, Německo – † 26. září 1873 Berlín, Německo), byla německá spisovatelka, autorka cestopisných črt a sociálních románů.

Byla nejstarší dcerou právníka a neubrandenburského purkmistra Friedricha Andrease Müllera, a jako takové se jí dostalo všestranného vzdělání. Spisovatelkou se chtěla stát již od útlého dětství. Své první literární počiny zasílala literárnímu kritikovi a romanopisci Theodoru Mundtovi. Jejich korespondence posléze přerostla v osobní setkání a následný sňatek (1839), ze kterého vzešly dvě dcery.

Ve čtyřicátých letech organizovala literární salon, který navštěvovaly mnohé významné osobnosti té doby, mezi nimi například Jiří, princ pruský, či spisovatelé Ludmilla Assing a Karl Gutzkow. V roce 1848 se liberálně smýšlející manželský pár podílel na Březnové revoluci.

Po smrti svého manžela v roce 1861 podnikla několikeré zahraniční cesty, v jejichž rámci se podívala až na Dálný východ. V listopadu roku 1968 přijala pozvání egyptského chediva Ismaila Paschy na slavnostní otevření Suezského průplavu, znovu se pak do země podívala v letech 1871–72. Zážitky z cest publikovala v sérii článků pro německé noviny.

Její literární dílo čítá přes 250 prací, mezi nimi novely, cestopisné črty a sociální romány, v nichž kritizovala především koncept sňatku z rozumu, instituci rozvodu a společenské dopady průmyslové revoluce.

Zemřela v 53 letech věku v Berlíně a byla stejně jako její muž pochována na tamním hřbitově St.-Mathäus. (zdroj životopisu: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Luise_Mühlbach)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.