Christoph Schönborn životopis

rakouská, 1945

Životopis

Christoph kardinál Schönborn OP (celým jménem Christoph Maria Michael Hugo Damian Peter Adalbert Schönborn; * 22. ledna 1945 na zámku Skalka u Vlastislavi, Československo) je rakouský katolický duchovní, dominikánský mnich a teolog, 16. arcibiskup vídeňský (od 1995). V roce 1998 byl jmenován kardinálem a krátce poté i zvolen předsedou Rakouské biskupské konference. Jeho biskupské heslo zní Vos autem dixi amicos (česky: Nazval jsem vás přáteli). V roce 2005 byl novináři často uváděn mezi kardinály majícími šanci na zvolení papežem (tzv. papabile).

Christoph Schönborn se narodil na zámku Skalka jako druhý syn hraběte Huga Damiana von Schönborn a baronesy Eleonory Ottilie Hildy Marie, rozené von Doblhoff. Měl dva bratry a jednu sestru. V září 1945 byla rodina v rámci tzv. Odsunu společně s většinou ostatních Němců vyhnána z Československa a posléze žila převážně v Rakousku. V roce 1959 se jeho rodiče rozvedli.

Christoph po maturitě (1963) vstoupil do dominikánského řádu a studoval teologii, filosofii a psychologii v Bornheimu, ve Vídni a v Paříži. 27. prosince 1970 jej kardinál König vysvětil na kněze. Získal licenciát posvátné teologie (1971) a po dalších studiích teologie v Řezně (mimo jiné pod Josephem Ratzingeren) dokončil doktorát posvátné teologie v Paříži. Od roku 1975 byl profesorem na Universität Freiburg ve Švýcarsku, nejprve učil katolickou dogmatiku a později ještě teologii východních církví. Mluví sedmi jazyky: kromě své rodné němčiny anglicky, italsky, španělsky, francouzsky, česky a latinsky. (zdroj životopisu: wikipedie.org)

Ocenění