Malý úvod do Katechismu katolické církve

Malý úvod do Katechismu katolické církve https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63681/bmid_maly-uvod-do-katechismu-katolicke-c-j6m-63681.jpg 4 5 3

Publikace je vhodná pro ty, kdo hlouběji studují Katechismus. Zabývá se základními myšlenkami Katechismu a přináší informace o historii jeho vzniku, uvádí také praktické pokyny pro užívání Katechismu.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Nové město
Originální název:

Kleine Einführung zum Katechismus der katholischen Kirche , 1993


více info...

Přidat komentář

Emik87
23.02.2024 5 z 5

Kniha je shrnutím a rozšířením "velkého" katechismu. Také pomáhá s orientací v něm.

Hanka_Bohmova
30.04.2018 4 z 5

Čteno v rámci soukromé akce "Průběžný úklid knihovničky aneb Vyřadit, či nechat?".

Z knihy je velmi hezky patrné, že Katechismus není informativní encyklopedií katolického křesťanství ani přehlídkou moderních teologických teorií. Má být pomůckou při hlásání víry, při uvádění do života z víry, do účasti na Kristově životě. Texty obou kardinálů ukazují, jakým způsobem je tomuto účelu podřízena forma i obsah díla - což mi připadá pro následné čtení důležité. Proto bude čtenář v Katechismu marně hledat upoutávky na to, co se "momentálně v oboru děje", a na druhou stranu narazí na tóny osobní či rozjímavé, které by člověk v "učebnici" nečekal.

Ve výborné zkratce to pro mě vyjadřují slova kardinála Schönborna: "Katechismus necituje teology, ale světce" (= svědky).

Katechismus mám doma asi sto let (dokonce ho občas používám, ehm) a tato knížečka mi připadá užitečná i pro opakované čtení. Působí na mě jako takový aperitiv :o)
Konečný verdikt: nevyřazovat, nechat.


mirektrubak
12.03.2018 4 z 5

Tento svazek je taková rozšířená předmluva ke katolickému Katechismu, vlastně je to „návod k použití“. Nejen že se zde osvětlují konkrétní kapitoly, ale Malý úvod se mi zdá nejvíc cenný tím, že dává jednotlivá témata Katechismu do vzájemných souvislostí a ukazuje tím Katechismus jako komplexní, tematicky provázanou knihu. Ve mě to vyvolalo chuť si ho přečíst „od začátku do konce“, nemít ho v knihovně jen pro Ad hoc čtení (v závislosti na potřebě konzultovat tu či onu záležitost víry nebo liturgie).

A ještě jedna věc. Nevím, jestli to tak mám jen já – křesťan-samouk a teologický diletant -, ale vždy jsem Katechismus podvědomě považoval za něco strašně starého a strašně nudného. Za něco, co má katolická církev napsáno už spoustu staletí a maximálně to jen čas od času trochu opráší, zaktualizuje a odstraní teze, které jsou nejvíc nekompatibilní se současnou dobou. Popis vzniku současného Katechismu, který je také součástí Malého úvodu mě usvědčuje z omylu – ukazuje tvorbu Katechismu jako velmi dynamický proces, plný diskuzí a sporů. Jako takové intelektuálně-teologické dobrodružství. Představuje Katechismus jako živá slova, napsaná živými autory pro živé čtenáře.

Štítky knihy

křesťanství náboženství Bůh, Hospodin víra katolická církev katechismus

Autoři knihy

Christoph Schönborn
rakouská, 1945
Joseph Alois Ratzinger
německá, 1927 - 2022

Kniha Malý úvod do Katechismu katolické církve je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x