Bruce Marshall životopis

skotská, 1899 - 1987

Životopis

Claude Cunningham Bruce Marshall, známý pod jménem Bruce Marshall (24. června 1899, Edinburgh, Skotsko – 18. června 1987, Biot, Francie) byl skotský spisovatel a beletrista širokého záběru. Prvotinou se stala kniha A Thief in the Night vydaná v roce 1918 vlastním nákladem. Poslední dílo An Account of Capers vyšlo posmrtně roku 1998, tedy sedmdesát let od prvního.

Narodil se ve skotském Edinburghu jako syn Claude Nivena Marshalla a Annie Margaretové (Bruceové) Marshallové. Vystudoval univerzitu v St. Andrews. V roce 1917 byl pokřtěnm stal se římským katolíkem a ve víře zůstal aktivní po celý zbytek života. Byl členem a několikrát zastával funkci v organizacích Una Voce a Latinské mešní společnosti.

Na počátku první světové války sloužil jako vojín pěšího pluku (Highland Light Infantry). V roce 1918 byl povýšen do důstojnické hodnosti a v pozici druhého poručíka přidělen k Irskému královskému střelectvu. Šest dnů před podpisem příměří byl vážně zraněn. Odvážný německý zdravotník riskoval život pro jeho záchranu v těžké palbě. Marshall tak přežil, ale padl do zajetí. Zranění vyústilo v amputaci jedné dolní končetiny. V roce 1919 byl povýšen do hodnosti prvního poručíka a následující rok uznána invalidita.

Po válce dokončil studim, stal se auditorem a přestěhoval se do Francie, kde pracoval v pařížské pobočce firmy Peat Marwick Mitchell.

V roce 1928 se oženil s Mary Pearsonovou Clarkovou (1908-1987). Z manželství vzešla dcera Sheila Elizabeth Bruceová Marshallová. Od roku 2005 je jeho vnučka Leslie Ferrarová správkyní majetku Prince z Walesu.

Během nacistické okupace Francie unikl z Paříže dva dny před jejím obsazením. Vrátil se do Anglie, kde se připojil jako poručík ke sboru královské armády mající v gesci dohled nad hospodařením (Royal Army Pay Corps). Poté pracoval pro výzvědnou službu, v níž byl povýšen do hodnosti kapitána, udržoval styky s Francouzským hnutím odporu a následně se stal podplukovníkem přiděleným k divizi operující v Rakousku. V roce 1945 byl převelen do zálohy (General List) a armádu opustil v roce 1946.

Po druhé světové válce se vrátil do Francie, usadil se na Francouzské riviéře a strávil tam celý zbytek života. Zemřel ve městě Biot (Francie) šest dnů před svými osmdesátými osmými narozeninami. (zdroj životopisu: Internet)

Ocenění