Boris Hlaváček životopis

česká, 1954

Životopis

PhDr. Boris Hlaváček (*23.10.1954) je sportovní publicista, vydavatel, grafik a básník.

Narodil se v Liberci, vystudoval Fakultu žurnalistiky na UK Praha a do roku 1991 pracoval jako samostatný redaktor v Českém rozhlase v Mikrofóru, poté v ČT váděl pořad Kontakt. Ještě za minulého režimu komentoval sportovní přenosy ze snowboardingu a skateboardingu a byl jedním ze zakladatelů Asociace čs. snowboardingu. V dřevních dobách těchto sportů byl i technickým vedoucím československé reprezentace ve skateboardingú i snowboaredingu.

Od svých 14 let se pilně a plně věnoval horolezectví. Vztah k tomuto sportu zdědil po mamince, ale lezli i tety a strýcové. Jeden z nich - Jiří Šimon - byl dokonce v r. 1969 účastníkem expedice na Annapúrnu a bratranec Honza Šimon vylezl na Dhaulághirí. Bohužel při sestupu zahynul.
Společně s Tomášem Topferem a Eliškou Balzerovou stál u zrodu Divadla Na Fidlovačce, je spoluorganizátorem Horolezeckého festivalu Český ráj a autorem několika knih. Vedle knihy P.R.A.C.H.T.E.L. aneb život na niti i básnické sbírky Město pod oknem, knihy Paříž - Dakar, Kam dolétne sokol (ze zápisků horolezce Zdeňka Hrubého), sestavil knihu Touhy a úděl (pro Dinu Štěrbovou), Obrozené divadlo a další. Vlastní malou reklamní agenturu a vydavatelství. (zdroj životopisu: http://2016.festival-rajbas.cz...)

Ocenění