P.R.A.C.H.T.E.L. aneb život na niti

P.R.A.C.H.T.E.L. aneb život na niti https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182499/bmid_prachtel-aneb-zivot-na-niti-182499.jpg 5 24 6

Petr Prachtel, jeden z nejlepších českých a československých horolezců, jakési „zlobivé dítě“ tohoto sportu, člověk obdivovaný a zatracovaný, nenáviděný a milovaný, zneuznaný a jinými vynášený na pomyslný trůn. Po otci Němec, po matce Rakušan, který do téměř sedmi let neuměl ani slovo česky, putoval poslední měsíce války jako téměř sedmiletý pěšky z Litoměřic do Chebu a oklikou zpět do rodného Brna. Při této strastiplné sólo cestě mezi nálety, běženci a válčícími armádami si udělal i svůj první osobní rekord – ušel 135 km nonstop. Během cesty se dostal do lárgu hitlerjugend i do tábora pro Němce připravené na odsun. V roce 1954 zažil konfiskaci rodinného majetku, nucené vystěhování z vlastního domu i zákaz studovat na střední škole. I přes všechny nástrahy osudu vystudoval vysokou školu. Vrchol jeho horolezecké kariéry přibrzdilo vyhození z československé horolezecké reprezentace. Petr Prachtel má na svém kontě více než 2 600 prvovýstupů, se svojí ženou Zorkou byl mimo jiné vicemistr ČSFR v běhu dvojic na 100 km, vyhrál Jizerskou stovku v traťovém rekordu, v roce 1980 zvítězil v devíti terénních bězích na 50 km za sebou a obsadil tak 1. místo v ČSR. Ke svým 74. narozeninám přelezl v Jizerských horách v úmorném parnu a vlhku třicet metrů dlouhou cestu bratří Ginzelových na Frýdlantské cimbuří (VI) a o pár dní později za obrovského větru 22 let nepřelezenou padesátimetrovou omechovatělou spáru (VIIIa) na druhou věž Frýdlantského cimbuří. Opravdové narozeniny pak oslavil v Jizerských horách prvovýstupem (VIIIc). Vše samozřejmě sólo. O jeho dramatickém životě se můžete dočíst v této knize.... celý text

Přidat komentář

Sandalkar
25.08.2021 5 z 5

Temer neuveritelny zivot jednoho ceskeho lezce. Bohema. Malire. Vytrvalce. Punkace, nebot kdo jiny by byl schopny za komancu nepracovat a "jen" zit podle sebe. Uvodni cast a valecne putovani bere za srdce. Dalsi sportovni zase bere dech. Smekam pred dvojici Petr-Zorka.

andik007
24.08.2021 5 z 5

neuvěřitelný život Petra Prachtela...


Gedzita
08.08.2019 5 z 5

Knížka se nám domů dostala náhodou, dlouho se mi do ní nechtělo, ale když na ni i manžel pěl ódy... Nakonec jsem ji zhltla za den. Neskutečné životní osudy, nadhled a hlavně krásne vykreslená celoživotní vášeň Prachtelových. Mají můj neskonalý obdiv. Škoda, že se knížka nedostala do širšího povědomí.

druzickaster
07.06.2019 5 z 5

Ač životopis, je kniha poutavě napsaná a doslova jsem ji zhltl za jedno odpoledne. Kdo má alespoň trošku rád hory a skály tak určitě nešlápne vedle. Kniha není jen o lezení, ale je to příběh člověka a lidí kolem něj, se kterými se život ale fakt nemazal a jak už bylo psáno, někomu by na to vše nestačilo ani pět životů. Prachtelovým vysekávám hlubokou poklonu a knihu vřele doporučuju.

moninanek
03.03.2019 5 z 5

Oba znám osobně a kniha mě nadchla. Výborný, děkuji :)

haki34
29.01.2019 5 z 5

POZOR - možný SPOILER

výborné...tleskám...jak autorovi tak výjimečnému člověku, malíři a horolezci Petru Prachtelovi..opravud, jak se píše v anotaci, jeho život by klidně vydal na 5 dalších...
na knížku jsem narazila náhodou, v rámci horo- tematiky a dárek pro manžela byl jasný.a. samozřejmě mi nedalo, abych si ji nepřečetla taky...knížka obsahuje také bohatou obrazovou dokumentaci - jak ČB tak barevné fotky, z lezení a života PP i jeho ženy Zorky, další výjimečné lezecké osobnosti. A také obsahuje spoustu výtvarné tvorby PP, nejen nákresů cest , horských tématů, ale také jeho milované květeny. Zajímavé jsou i precizně ilustrované hlášení prvovýstupů..
Kniha je nejen o samotném Petrovi, ale podává zároveň i záznam jedné doby, historii horolezectví v ČR, PP také psal historii zejména na písku ve Skaláku, doba neumožnila spoustu zaujímavých výprav do zahraničí, které se nabízely (Eiger, Himaláje - Everest a AMa Dablam...), protože PP byl a je svůj...pro někoho možná exot, pro někoho excentrik, každopádně fenomén.
Kluk, který již v dětství prožil, co by dorazilo nejednoho dospělého - popisuje hrůzy války dětským pohledem, ztráta židovského kamaráda, náhodně zachyceny osudy obyvatel lágrů, zavraždění tety a setřenice a následná sebevražda strýce, důstojníka SA...následně snaha o útěk před Rusy k Američanům, kdy osamocený šestiletý kluk ujde strastiplnou cestu - 135km !! kdo z nás by to dal v dospělém věku ??
Tady musím smeknout klobouk před jeho maminkou - "babkou Mary", která i po všech zvěrstvách a násilnostech, které utrpěla po zajetí ruskými vojáky (k čemu asi, si domyslíte...půl roku zavřená v kasárnách) byla schopna normálního a šťastného života a Petr má tak mimo jiné i 2 sourozence..a seznámíme se tak se zajímavou rodinou Knorrů.
Uvidíme válku v celé její krutosti, jak dopadla zejména na nevinné lidi, ponejvíce ženy a děti...Petr vzpomíná i na opuštěné německé vojáky, které jako již zraněné a nepotřebné potkává odložené a čekající na smrt v odstavených vagonech...
Další pasáže jsou již plné zápalu a nadšení pro hory - jeho celoživotní vášeň a láska...a v horách potkává i svoji můzu, partnerku a jak sám říká - své štěstí a život - Zorku Mayerovou. (mimochodem, Zorka na fotografiích je až éterická, jako víla, že se nechce věřit, co všechno vylezla, vypadá ve stěně tak lehce a přirozeně, u Petra je vidět i ta síla, bojovnost a kus rváče...)
Následně se již úžasný životní příběh odehrává ve dvojici..skromně, veškerý čas, peníze a dny podřizují vášní pro lezení (občas protknuto dálkovými běhy a vytrvalostními závody, přeskoky) dokud je smrt nerozdělila.

vřele doporučuji k přečtení !!! také doporučuji film JUMP! ke shlédnutí.

....a na závěr (jak uzavírá i knihu)

Píseň o křivém komínu..aneb Horolezecká

Kdykoliv uzřím přes uličku
křivou věc málo vídanou
a zamyslím se na chviličku,
chmurné mi věci vytanou -
a napadá mě jak já sám
se tomu monstru podobám.

Co že je komín ? Pouhá hlína -
A co je člověk ? Humáč též !
To častokrát mi připomíná,
že se tak, než se naděješ
při pádu na zem rozbijí -
tak i náš život pomíjí.