Bohumil Chalupníček životopis

česká, 1952

Životopis

Doc. ak. arch. Bohumil Chalupníček
(* 1952 v Praze) vystudoval architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové u profesorů Zdeňka Kuny a Josefa Svobody. Studium ukončil v roce 1976 a následně ve stopách svého otce Miroslava Chalupníčka začal na VŠUP vyučovat deskriptivní geometrii, perspektivu a aplikovanou geodezii pro studenty architektury. Je též garantem výuky památkové péče.

V podobě fotogrammetrických podkladů se podílel na přípravě řady prestižních urbanistických a architektonických soutěží. Podnikl mnoho průzkumných expedic, v jejichž rámci zkoumal rozličné formy architektury v Gruzii, Arménii, Lotyšsku, Estonsku, Litvě či Turecku.

Na svých architektonických projektech spolupracoval s řadou výtvarníků, například s Václavem Šerákem, Kurtem Gebauerem, Magdalenou Janečkovou-Křesťanovou a dalšími. V týmu se Zdeňkem Kunou se podílel na úpravách areálu Černínského paláce v Praze nebo na interiérech rezidence zastupitelských orgánů. Veřejně vystupuje a publikuje. (zdroj životopisu: Lucie Svobodová – http://www.transformace-umprum.cz/rozhovory9.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.