Antonio Lupatelli životopis

Tony Wolf · pseudonym

italská, 1930 - 2018

Životopis

V 50. a 60. letech bezesporu zvýšil počet čtoucích britských dětí. Dneska jeho jméno ale zná jen málokdo. Jedná se o italského autora a ilustrátora knih pro děti Tonyho Wolfa. Tony Wolf je ve skutečnosti pseudonym, civilním jménem je Antonio Lupatelli. Narodil se v Busseto (blízko italské Parmy) roku 1930. Za svůj život spolupracoval s řadou zahraničních vydavatelů, mj. z Francie, či Anglie. Pracoval s Fratelli Fabbri Editore, Payot Film, Fleetway, nebo Dami Editore.

Kreslířskou kariéru začal roku 1958 náčrty story-boardů pro animované filmy pro francouzskou filmovou společnost Film Payot. Víceméně ve stejné době začal přispívat náčrty cílené na předškoláky také pro Fleetway, které se objevily v několika týdenních komixech a vánočních speciálech. Tyto ilustrace zahrnovaly žabáka Freddyho, Fun in Toyland, Jacka s Jill a řadu dalších příběhů, které se objevily v jeho budoucích knížkách ilustací.

V roce 1961 začla dlouhodobá spolupráce s italským vydavatele Fratelli Fabbri Editori ve vytváření kreseb pro školní učebnice a knihy pohádek. Nezapomenutelná je série I Cuccioli (Lžíce) pod pseudonymem Tony Wolf. Od roku 1978 začal pracovat výlučně (pokud se ilustrací pro předškoláky týče) s vydavatelem Dami Editore, kde vytvořil nekonečno knih pod různými pseudonymy. Mezi jeho výtvory pro Dami byly Le storie del Bosco (Příběhy z lesa) a Il Viaggio delle Meraviglie (Cesta divů).

Na sklonku 80. let Lupatelli navrhoval krásně ilustrované sady hracích tarotových karet pro Scarabeo. Mezi tyto sady patří Tarocchi degli Gnomi (1987 - 22 karet), Tarocchi della Buona Tavola (1990 - 78 karet), Lo Zodiaco degli Gnomi (1988 - 22 karet), Tarocchi dei Celti (22 karet). (zdroj životopisu: http://www.levneucebnice.cz/au...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.