Antonie Doležalová životopis

česká, 1966

Životopis

Doc. PhDr. Ing. Antonie Doležalová, Ph.D. vystudovala politickou ekonomii na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze. Studium zakončila v roce 1989 diplomovou prací na téma reformy hospodářské politiky v 60. letech v Československu: Některé teoretické problémy soustavy řízení z roku 1965. Zabývala se v ní způsoby, jakými dobová ekonomická teorie v 60. letech vysvětlovala nebo naopak kritizovala schopnost socialistické ekonomiky adaptovat se na měnící se ekonomické podmínky.

V roce 1989 byla přijata ke studiu historie a filosofie na FF UK v Praze. Závěrečnou práci z oboru filosofie napsala pod vedením prof. L. Hejdánka na téma pojetí pravdy a svobody v díle Jana Husa, a obhájila ji na podzim roku 1997. O půl roku později také úspěšně obhájila diplomovou práci, jejímž tématem bylo konstituování rozpočtové politiky v letech 1918-1937 v Československu: Charakter fiskální politiky Československa v letech 1918-1937. Vývoj a skladba státních rozpočtů.

V letech 2000-2004 byla doktorandkou na Filosofické fakulty University Karlovy. Doktorské studium okunčila obhajobou disertační práce Rašín, Engliš a ti druzí. Tři pohledy na rozpočtovou politiku meziválečného Československa obhájila na podzim roku 2004.

V roce 2009 se habilitovala a byla jmenována docentkou na Národhospodářské fakultě VŠE v Praze.

V letech 2001 – 2004 externě přednášela na Ústavu hospodářských a sociálních dějin Filosofické fakulty University Karlovy kurz Ekonomie pro historiky. Od roku 2005 působila jako externí přednášející a od roku 2006 jako asistentka na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze. Od roku 2009 zde působí jako docentka. Garantuje a vede zde semináře z dějin ekonomického myšlení, diskusní seminář z dějin ideologií a přednášky z hospodářských dějin Československa ve 20. století. V posledních letech se intenzivně věnuje problematice filantropie a neziskových organizací: na VŠE garantuje a vyučuje dva předměty (Ekonomie, filantropie, altruismus; Marketing pro neziskový sektor) a připravuje vedlejší speciliazaci pro oblast vztahů státní správy a neziskového sektoru. Od roku 2010 externě přednáší na FF UK, na Ústavu hospodářských a sociálních dějin. Přednáší zde kurz Mezi altruismem a sobectvím.

Je členkou hodnotitelských komisí v Nadaci rozvoje občanské společnosti, Nadaci VIA, Centre pre rozvoj filantrópie (Slovensko).

Hlavní oblastí její vědecké práce jsou témata na hranicích mezi ekonomií a historií. Časově se soustředí na období první poloviny 20. století, s přesahy do 19. století. Tematicky se zaměřuje na dějiny hospodářské politiky (fiskální politika, měnová politika, pozemková reforma), dějiny českého ekonomického myšlení (fiskální politika, monetární politika, sociální spravedlnost), nacionalismus v podobě národnostně-selektivní hospodářské politiky (nostrifikace, pozemková reforma), na politické stranictví (agrární strana), na altruismus a filantropii (ekonomie altruismu, filantropie, charita, mecenášství).

Od roku 2007 Antonie Doležalová realizuje a koordinuje na VŠE v Praze projekt digitální knihovny ekonomické literatury Bibliotheca economica. V lednu 2008 byly zprovozněny oficiální internetové stránky projektu, www.bibliothecaeconomica.cz, které mají podobu první otevřené virtuální knihovny v ČR.

V letech 2007- 2010 jako stipendistka VW-Stiftung Hannover pracovala na tématu československého agrarismu (Peasant parties between nation states, democracy and minority rights 1890 – 1950) v rámci mezinárodního projektu Agrarismus in Ostmitteleuropa 1880-1950 řešeného na Europa-Universität Viadrina ve Frankfurtu nad Odrou.

V současné době rozděluje své vědecké bádání do dvou oblastí: nadace v Čechách na přelomu 19. a 20. století, a agrání strana a pozemková reforma v době první republiky. (zdroj životopisu: http://buberfund.cz/dialogicke-spolecenstvi/doc-phdr-ing-ant)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.