Alena Činčerová životopis

česká, 1954

Životopis

Česká režisérka, absolventka režie dokumentární tvorby na FAMU. Natočila již přes 200 dokumentárních filmů. Pro společnost Febio Fera Feniče natočila mnoho dílů do cyklů Gen, GENUS, Zpověď, Jak se žije, Oko, Cestománie, Nová cestománie, 12 odvážných a Táta jako máma. V České televizi natočila mimo jiné velmi úspěšný osmidílný cyklus Modrá krev (2017) o historii a současnosti české aristokracie s hrabětem Františkem Kinským v roli průvodce, 35dílný cyklus Komici na jedničku o mistrech českého humoru s Petrem Nárožným (režijně se podílela také Adéla Sirotková). Přispěla i do cyklu 13. komnata (Chantal Poullain, Marek Brodský, Ondřej Moravec, Vendula Svobodová-Pizingerová), Neobyčejné životy ( Petr Nárožný, Iva Janžurová, Milan Lasica, Jana Štěpánková, Květa Fialová, Ivo Paukert, Marián Labuda, Marta Vančurová). Na svém kontě má i dokumenty, například Rudy Linka: Kytara je droga, S vůní mastixu a vanilky, portrét Lubomíra Lipského. Vytvořila i dva cykly věnované problematice drog.
V roce 2006 se jí podařilo vrátit na filmové plátno v Britském filmovém institutu v Londýně první interaktivní film světa, slavný Kinoautomat, u jehož zrodu v roce 1967 stál její otec Radúz Činčera. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/)

Ocenění (1)

2023 - Český bestseller (Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé) - kniha Modrá krev: Po stopách českých šlechtických rodů