Abraham Jakubowicz životopis

Eddie Jaku · pseudonym

australská, 1920 - 2021

Životopis

Eddie Jaku, rodným jménem Abraham Salomon Jakubowicz (14.4.1920 Lipsko – 12.10.2021 Sydney) byl německý Žid, který po válce emigroval do Austrálie. Za války přišel o rodinu a své blízké a rozhodl se, že navzdory tomu bude šťastný. Dožil se 101,5 roku.
Narodil se v německém Lipsku, jeho rodina se považovala na prvním místě za Němce a až pak za Židy. V noci 9. listopadu 1938, jež vstoupila do dějin jako Křišťálová noc, se Eddie vrátil domů z internátní školy a našel dům prázdný. Za svítání tam vtrhli nacističtí vojáci, zbili ho a odvlekli ho do Buchenwaldu.

V říjnu 1943 byla jeho rodina zatčena a poslána do Osvětimi, kde byli oba jeho rodiče zavražděni. V roce 1945 byl vyslán na pochod smrti, ale podařilo se mu utéct a schovávat se v lese až do června téhož roku, kdy byl konečně osvobozen americkými vojáky.
Nacisté mu zavraždili rodinu i přátele. On se ale zařekl, že coby přeživší má povinnost být spokojený, nápomocný, zdvořilý a laskavý. A také, že už nikdy nevkročí na německou půdu. Všechny své sliby coby Eddie Jaku dodržel. Krátce po osvobození se oženil a s manželkou Florou prožili 75 společných let. Věnovali se podnikání v realitách, později se Eddie stal řečníkem, který tvrdí, že „nebyl doopravdy šťastný, než se mu narodil první syn“.
Stal se dobrovolníkem v Židovském muzeu v Sydney – už při jeho založení v roce 1992.

O svých válečných zážitcích napsal po emigraci do Austrálie knihu Nejšťastnější muž na Zemi, která byla vydána, když mu bylo 100 let. (zdroj životopisu: https://www.knihydobrovsky.cz/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.