Uloupený život zajímavosti

Uloupený život https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109248/bmid_uloupeny-zivot-n1Z-109248.jpg 4 161 43

Světově proslulý román českého autora s motivem dvojníků se odehrává v předvečer 1. světové války v Praze, Vídni a ve francouzských přímořských lázních. Příběh dvou sester-dvojčat, z nichž jedna utone při vyjížďce na plachetnici a druhá, která záviděla sestře údajně šťastnější život, se za ni vydává. Čeká ji však mnoho tragických zvratů a teprve na konci života dochází k smírnému vyrovnání.... celý text

Zajímavosti (5)

Roku 1942 přišel Benešově manželce Ervíně telegram z Říma, ve kterém ji fašistická Itálie žádala o práva ke zfilmování Uloupeného života. Byla
to opravdu ironická situace, vzhledem k tomu, že právě gestapo věznilo Beneše. Pražské
gestapo zveřejnění jakýchkoli prací ale zakázalo. (ddkk)


Román byl opakovaně upraven pro rozhlas (u nás poprvé 1938, r. a spolupráce na scénáři Václav Sommer, dále 1946, r. Miloslav Jareš, a 1997 pětidílná dramatizace Šárka Kosková, r. Markéta Jahodová), vzniklo i německé rozhlasové zpracování Das geräubte Leben (přel. Julius Mader, 1939). (ddkk)


V roce 1939 vzbudil "Uloupený život" ve francouzském překladu pozornost herečky Elisabeth Bergnerové, která si jej zvolila pro zfilmování a po sehrání dvojité úlohy sester dvojčat, která jsou si tak podobná, že si je lidé pletou a rozeznávají jen podle účesu. Režie jejího manžela Paula Czinnera zasadila řadu scén do kouzelného přírodního prostředí ve švýcarských Alpách, na pobřeží Bretaně a na moři. (ddkk)


Podle knihy v roce 1946 natočil americký režisér Curtis Bernhardt oceňovaný stejnojmenný film (A Stolen Life) s Bette Davisovou v hlavní dvojroli. (ddkk)


Kniha byla zpracována jako rozhlasový seriál pro Český rozhlas, viz https://vltava.rozhlas.cz/karel-josef-benes-uloupeny-zivot-7625332 (Teckovana)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.