Tunelem na svobodu zajímavosti

Tunelem na svobodu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278265/mid_tunelem-na-svobodu-Y1r-278265.jpg 4 6 4

Fascinující příběh muže, který se šestnáckrát pokusil uprchnout ze zajateckých táborů 2. světové války. Přezdívali mu Krtek a často s použitím pouhého 25cm nože na máslo vyhloubil celkem osm tunelů, některé z nich až v hloubce deseti metrů pod povrchem. Snažil se uprchnout také z pracovních čet, přesekával ostnaté dráty a skákal z jedoucího vlaku. Když byl vězněn v táboře Stalag Luft III v Polsku, pomohl zorganizovat útěk 76 mužů, kteří později vešel ve známost jako "Velký útěk. Seržant John Fancy, pilot britského Královského letectva, byl sestřelen při bombardovacím náletu v severní Francii dne 14,5.1940. Němci ho zajali a věznili až do konce války a Fancy se za tu dobu 16x pokusil dostat na svobodu. Třikrát skutečně utekl, ale pokaždé byl znovu dopaden.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Tunnelling to Freedom


více info...

Zajímavosti (1)

V předmluvě knihy autor píše: Nemohu si činit ani přinejmenším nárok na to, že jsem spisovatel. Fakticky mě to stálo deset let zápolení, než jsem dostal svůj příběh do jakžtakž čtivé podoby, a nikdy bych se nebyl dostal ani o krok dál, kdybych se nakonec náhodou nesetkal s panem C.Le-B. Allbeurym, spisovatelem a spoluobyvatelem Scarborough, který mi zdarma ulehčil mé břímě. Bez jeho rozumných rad, trpělivé kritiky a ochotně poskytnuté pomoci bych svůj úkol nikdy nedokončil. Výsledek vyplývá zcela z jeho pomoci.
Nakonec spolém na to, že všichni moji staří váleční spoluzajatci si přečtou tento příběh, který je právě tak i jejich příběhem, a přeji jim, jednomu každému z nich - řečenno slovy válečných zajatců - kompletní soubor postelových prken, dobře nacpanou slaměnou matraci a jeden balíček od Červeného kříže po celý zbytek života. (milamarus)


Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) útěk svoboda vojenští letci tunely

Autorovy knížky

John Fancy
anglická, 1913 - 2008
2014  87%Tunelem na svobodu