Trojúhelník studené války zajímavosti

Trojúhelník studené války https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421232/bmid_trojuhelnik-studene-valky-DvR-421232.jpeg 3 3 3

Kniha nabízí nový úhel pohledu na příběh nalezení léků proti AIDS, který je spojen se jménem českého vědce Antonína Holého. Tento úspěch české vědy je zároveň příběhem spolupráce českého chemika s belgickým virologem Erikem de Clercqem a americkým chemikem a úspěšným manažerem společnosti Gilead Sciences Johnem Martinem. Jejich spolupráce je v knize zasazena do historických kulis nejen vývoje virologie a rozšíření smrtonosné epidemie AIDS, ale také studené války. Hlavní osou knihy je vyprávění o tom, jak se látky syntetizované Antonínem Holým dostávaly přes železnou oponu na Západ a co se s nimi dále dělo, než se z nich stal úspěšný lék. Objev Antonína Holého je v knize pojednán jako důležitý kamínek ve veliké mozaice, která vydláždila cestu k lékům, jež zachránily život milionům lidí.... celý text

Literatura naučná Zdravotnictví
Vydáno: , Academia
Originální název:

Cold War Triangle: How Scientists in East and West Tamed HIV , 2017


více info...

Zajímavosti (3)

Autorka, překladatel i Erik De Clercq knihu slavnostně pokřtili 12. listopadu 2019 v Dejvickém divadle za přítomnosti představitelů Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, amerického velvyslance Stephena B. Kinga a belgického velvyslance Grégoirea Cuveliera.

Více zde: https://www.casopisczechindustry.cz/products/jak-spletita-byla-cesta-k-ucinnemu-leku-proti-aids/
https://www.casopisczechindustry.cz/products/jak-spletita-byla-cesta-k-ucinnemu-leku-proti-aids/ (Jelitovna)


Fotografie z návštěvy Katolické univerzity v Lovani
"Bohatý a příjemný den v Lovani byl zakončen sklenicí místního piva s Renildou Loeckx, Profesorem De Clercqem pod dohledem Prof. Denise de Keukeleire – emeritního profesora university v Gentu, předního světového specialisty na výzkum v oblasti chmele a pivovarnictví, který byl po celý den součástí delegace a podělil se během schůzek o svou moudrost i humor."
https://www.mzv.cz/brussels/cz/vzajemne_vztahy/udalosti_a_stanoviska/x2015/velvyslanec_jaroslav_kurfurst_navstivil.html (Jelitovna)


Pozvánka z roku 2017 na debatu o vědecké spolupráci v Pražském domě v Bruselu, během níž představila Renilde Loeckx-Drozdiak svou knihu s názvem “Cold War Triangle; How Scientists in East and West Tamed HIV”

https://www.mzv.cz/brussels/cz/krajane_skolstvi_kultura/aktuality/x2017/debata_cesko_belgicka_vedecka_spoluprace.html (Jelitovna)


Štítky knihy

AIDS lékařské objevy

Autorovy knížky

2019  67%Trojúhelník studené války