Trojúhelník studené války

Trojúhelník studené války https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421232/bmid_trojuhelnik-studene-valky-DvR-421232.jpeg 3 3 1

Kniha nabízí nový úhel pohledu na příběh nalezení léků proti AIDS, který je spojen se jménem českého vědce Antonína Holého. Tento úspěch české vědy je zároveň příběhem spolupráce českého chemika s belgickým virologem Erikem de Clercqem a americkým chemikem a úspěšným manažerem společnosti Gilead Sciences Johnem Martinem. Jejich spolupráce je v knize zasazena do historických kulis nejen vývoje virologie a rozšíření smrtonosné epidemie AIDS, ale také studené války. Hlavní osou knihy je vyprávění o tom, jak se látky syntetizované Antonínem Holým dostávaly přes železnou oponu na Západ a co se s nimi dále dělo, než se z nich stal úspěšný lék. Objev Antonína Holého je v knize pojednán jako důležitý kamínek ve veliké mozaice, která vydláždila cestu k lékům, jež zachránily život milionům lidí.... celý text

Literatura naučná Zdravotnictví
Vydáno: , Academia
Originální název:

Cold War Triangle: How Scientists in East and West Tamed HIV , 2017


více info...

Přidat komentář

Jelitovna
17.02.2022 5 z 5

Poměrně tenká kniha na kvalitním papíru, bez překlepů, s 16 černobílými fotografiemi. Zpočátku se věnuje situaci ve vědě za železnou oponou před a po roce 1968. Kromě mnoha jiných zmiňuje autorka i práci a pobyt Angely Merkel v Praze. Tvrdí o ní ovšem, že "přestože nemluvila česky, solidní znalosti ruštiny, které získala jako teenagerka během cest do Sovětského svazu, jí umožňovaly rozumět většině konverzací v češtině", což si tak úplně nedovedu přestavit.
V další části seznamuje čtenáře se sloučeninami, které cestovaly z východu na západ, aby mohly být otestovány, s lidmi, kteří se na jednotlivých událostech podíleli, s nadějemi a komplikacemi, které komunikaci a spolupráci vědců provázely.
Závěr patří Johnu Martinovi, kterému se po počátečním neúspěchu nakonec podařilo dostat lék mezi potřebné v rozvojových zemích.
Na rozdíl třeba od "Prolomeného kódu" se z této knihy hit nikdy nestane, ale nízké hodnocení si podle mého názoru rozhodně nezaslouží.

Štítky knihy

AIDS lékařské objevy

Autorovy knížky

2019  67%Trojúhelník studené války

Kniha Trojúhelník studené války je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x