Tajomstvo neviditeľna zajímavosti

Tajomstvo neviditeľna https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89427/bmid_tajomstvo-neviditelna-Dm7-89427.jpg 4 205 29

V knihe sa francúzsky inžinier Henri Vidal vydá na cestu za svojím bratom, maliarom Marcom Vidalom do dolného Uhorska. Marc sa totiž chce oženiť s Myrou Roderičovou, dcérou slávneho Ragzského doktora. Celú sitiuáciu skomplikuje istý Prus - Wilhelm Storitz, syn slávneho Nemeckého chemika Otta Storitza. Uchádzal sa o ruku Myry ešte skôr než Marc, no doktor Roderič ho kategoricky odmietol. Odvtedy sa chce pomstiť rodine vynálezom, ktorý mu zanechal otec. Do strachu tak uvedie nielen rodinu Roderičovcov, ale aj celý Ragz.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Le Secret de Wilhelm Storitz , 1910


více info...

Zajímavosti (3)

Filmová verze románu: Tajemství Viléma Storitze (1967), francouzsko–český televizní černobílý film, režie Eric Le Hung, zajímavostí je, že film se odehrává v Praze a že byl v Československu v sedmdesátých letech 20. století skartován, neboť v něm hráli herci pro tehdejší komunistický režim nepohodlní. V 90.letech minulého století se České televizi podařilo získat francouzskou kopii filmu, jejíž znění muselo být pro vysílání znovu namluveno do češtiny. Ne všichni původní protagonisté byli v tu dobu naživu, takže postavy M. Růžka, J. Hlinomaze a M. Nedbala nadabovali jiní herci. (Luccy78)


Filmová verze románu: Tajomstvo alchymistu Storitza (1991), slovenský film polského režiséra Pawła Trzasky. (Luccy78)


Verme začal na knize pracovat již roku 1898 (mimojiné i s pracovním názvem L'Invisible, tj. Neviditelný - román s týmž názvem vydal H. G. Wells v roce 1897) a v práci pokračoval ještě v roce 1901. K tisku však román připravil až po otcově smrti jeho syn Michel, který sice ponechal původních devatenáct kapitol, ale poněkud pozměnil děj. Původní Vernův text byl vydán až roku 1990. (Zlord Antiježíš)