Tajný život Salvadora Dalího zajímavosti

Tajný život Salvadora Dalího https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42471/tajny-zivot-salvadora-daliho-42471.jpg 5 75 14

Tato kniha je monumentem, který si vystavěl na vlastní počest sám Salvador Dalí. Jakkoli mu chybí falešná skromnost, jeho úpřimnost je strhující. Dalí odhaluje svá tajemství takřka bezohledným způsobem. Kniha je vášnivou autobiografií umělce-génia.

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Secret Life of Salvador Dalí


více info...

Zajímavosti (1)

Přeložila spisovatelka Ludmila Vaňková. Ano TA Vaňková. Takto na to v rozhovoru v dnešním magazínu Pátek LN vzpomíná:

(ptala se Lucie Zídková)
Znalost jazyků vás přivedla i k práci překladatelky, jste podepsána pod překladem autobiografického Tajného života Salvadora Dalího z angličtiny, který si u vás objednal sám Karel Teige. Jak jste se k surrealistům dostala?

To byla úplná náhoda, já jsem o surrealismu nevěděla absolutně nic. Ale u těchto spolků je obvyklé, že se kolem nich pohybuje spousta dam, které doprovázejí nějaké génie. Já jsem doprovázela kamaráda, básníka Karla Hynka. Nikoli Máchu, i když paralely v tom osudu byly, oba zemřeli mladí. Dneska si myslím, že mě tam přivedl právě kvůli té mojí angličtině. Oni totiž byli surrealisti výhradně francouzštináři. Byla jsem šťastná, že můžu dělat něco kulturního. Překlad jsem dokončila v roce 1968, jenže už se nestihl vydat. Nepodařilo se zavilého roajalistu Dalího opentlit tak, aby ho komunisti strávili. Vyšel až po revoluci. (kní)