Pôrodná sestra z Auschwitzu zajímavosti

Pôrodná sestra z Auschwitzu
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497695/bmid_p-rodna-sestra-z-auschwitzu-wgK-497695.jpg 3 849 849

Príbeh ženy, ktorá zachránila tisíce žien a detí v Osvienčime a vzoprela sa rozkazom neľútostného doktora Mengeleho. Pôrodná sestra z Auschwitzu je dramatický príbeh inšpirovaný hrdinským osudom Stanisławy Leszczińskej. Poľská sestra odviedla v Auschwitzi tisíce pôrodov, počas ktorých nezomrelo žiadne dieťa, žiadna matka. Bola to neobyčajne hrdinská žena, ktorá v dramatických podmienkach pomáhala tehotným väzenkyniam a ich bábätkám, najmenším a najbezbrannejším obetiam koncentračného tábora.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Położna z Auschwitz , 2020


více info...

Zajímavosti (1)

K napsání knihy Porodní sestra z Osvětimi inspirovala Knedler skutečná hrdinka Stanisława Leszczyńská, která si koncentračním táborem prošla a zachránila přes 5000 dětí. Ostatně nejen tato postava je stvořena na základě skutečné osoby.

"Pokud jde o ostatní postavy, jejich osudy jsou také založeny na skutečných příbězích a svědectvích bývalých vězeňkyň tábora. Každé z těchto žen jsem v románu změnila jméno, ale můžete je najít podle seznamu skutečných táborových čísel uvedeném před první kapitolou. Týká se to i první hrdinky, Rebeky, již budou lidé, kteří se dobře orientují v tématu, určitě znát. Chtěla jsem, aby byl v Porodní sestře z Osvětimi fikční prvek redukovaný na minimum."

zdroj: https://www.knihydobrovsky.cz/autori/magda-knedler-255214 (Eva88)