Pole orná a válečná zajímavosti

Pole orná a válečná https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233949/mid_pole-orna-a-valecna-233949.jpg 3 61 6

Vačurův román Pole orná a válečná zaujíá svou uměleckou náročností a svým politickým postojem v historii české literatury dvacátých let velmi významné místo. Kdo z českých spisovatelů kromě Haška se postavil v té době tak rozhodně proti imperialistickké válce? Básnivý jazyk, velkorysá obraznost a freskovitá spleť epizod činí z románu rétorickou báseň v próze. Míhají se tu figury deputátníků, pohůnků, vozků a koňáků, vesnických bláznů a tuláků, na druhé straně je tu několik postav ze šlechticko-statkářské rodiny: starý zhýralý Danowitz, jeho morálně zdegenerovaný syn Ervín a duševně méněcenný syn Josef. Úryvky těchto životů jsou podány s naturalistickým lyrismem, v němž se odráží nelidskost společnosti a trpný úděl. Pole orná a válečná jsou vyjádřením protiválečného patosu, který vyúsťuje v zaujatou prorockou vizi naplněnou vírou v příchod nového světa.... celý text

Zajímavosti (3)

V tomto románu V. Vančura začal experimentovat s jazykem, což místy klade velké nároky na čtenáře. (Luccy78)


Tento román, který je ovlivněn první světovou válkou, nemá jednotný děj, ale skládá se z řady epizod, které nemají věcnou ani jinou souvislost. Vytváří tu dva světy, které staví do protikladu – mírový vesnický a válečný. (Luccy78)


Vančura chce ukázat, jak válka převrací životy lidí. Ukazuje tak, že i zlodějíček a ničema se může stát hrdinou - neoslavuje jeho hrdinství, naopak je vyzdvihován fakt, že je oslavován ničema. (Luccy78)