Rozmarné léto přehled
Vydání doplněné původními ilustracemi Josefa Čapka. Příběh tří dnů a tří nocí, v nichž zálety a milostná dobrodružství s nenadálými hosty nakrátko rozbouří poklidný život v malém městečku na řece Orši, Krokových Varech. Život kanovníka, bývalého majora, lázeňského a jeho žárlivé ženy Kateřiny zcela naruby obrátí kouzelník a krásná Anna. Kouzlo Rozmarného léta nespočívá ani tak v příběhu samotném, jako v dokonalém vystižení atmosféry ospalého českého maloměsta a ve Vančurově dokonalé a bohaté češtině. Podle románu natočil Jiří Menzel neméně kouzelný film. Rudolf Hrušínský, František Řehák, Vlastimil Brodský, Míla Myslíková, mladičká Jana Preisová a sám režisér jsou nezapomenutelní.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozmarné léto. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 331 komentářůSouvisející novinky - Rozmarné léto (1)
Knižní novinky (25. týden)
20.06.2021
„"Vylévati víno?" odvětil kanovník, "vylévati víno a kaziti knihy jsou těžká provinění, pane!"“
„"Pane, " děl Důra, vylézaje z vody, "major nečetl vaší knihy a nebude jí čísti, ani kdyby byla ještě starší. Což je tak pošetilý, aby věřil, že staří oslové hýkají lépe?"“
Zfilmováno
Rozmarné léto (1967)
Kniha Rozmarné léto v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 32x |
| v Přečtených | 3 812x |
| ve Čtenářské výzvě | 648x |
| v Doporučených | 104x |
| v Mé knihovně | 705x |
| v Chystám se číst | 356x |
| v Chci si koupit | 43x |
| v dalších seznamech | 37x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
zfilmováno česká literatura rozhlasové zpracování léto humoristické romány koupaliště, plovárny romány klasická literaturaVladislav Vančura také napsal(a)
| 2015 | Rozmarné léto |
| 1980 | Markéta Lazarová |
| 1989 | Kubula a Kuba Kubikula |
| 2006 | Konec starých časů |
| 2013 | Obrazy z dějin národa českého |

84 %
77 %
Rozmarné léto
Knihu jsem si zvolil tématicky také k našemu letošnímu rozmarnému létu. Styl psaní není sice můj osobní, ale je krásné, jak český jazyk je bohatý. Rozmluvy jsou psány takovým filozofickým pomalým stylem, ale vždy vlastně se zamyšlením.
V díle vidím však i něco více, co nám Vladislav Vančura chtěl dát, a to realitu života. Každý z nás zatouží po dobrodružství, iluzích a nějakém vzrušení, ale nakonec se vždy vrátíme do svého běžného života. Možná nejprve zklamaní, ale časem skutečně šťastní.
Život totiž většinou není takový, jaký bychom si přáli, a musíme se s tím smířit. Najít štěstí v tom, co máme a radovat se i z maličkostí.
A že právě skutečný smysl života je klidný domov, přátelství, dobré jídlo a pití, pocit bezpečí, svobody a stálosti.
V obyčejnosti je krása života :-)