Pole orná a válečná

Pole orná a válečná https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233949/mid_pole-orna-a-valecna-233949.jpg 3 61 6

Vačurův román Pole orná a válečná zaujíá svou uměleckou náročností a svým politickým postojem v historii české literatury dvacátých let velmi významné místo. Kdo z českých spisovatelů kromě Haška se postavil v té době tak rozhodně proti imperialistickké válce? Básnivý jazyk, velkorysá obraznost a freskovitá spleť epizod činí z románu rétorickou báseň v próze. Míhají se tu figury deputátníků, pohůnků, vozků a koňáků, vesnických bláznů a tuláků, na druhé straně je tu několik postav ze šlechticko-statkářské rodiny: starý zhýralý Danowitz, jeho morálně zdegenerovaný syn Ervín a duševně méněcenný syn Josef. Úryvky těchto životů jsou podány s naturalistickým lyrismem, v němž se odráží nelidskost společnosti a trpný úděl. Pole orná a válečná jsou vyjádřením protiválečného patosu, který vyúsťuje v zaujatou prorockou vizi naplněnou vírou v příchod nového světa.... celý text

Přidat komentář

MCGinger
28.01.2022 2 z 5

Přetrpěl jsem to...chápu smysl a význam knihy, ale ten jazyk a konstrukce kapitol mi dávaly zabrat. Co se mi v Rozmarném létu asi i vzhledem k tématu líbilo, tak tady už neplatí a je to pro mě jen komplikace navíc.

000nugatovej
29.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Monumentální román o nesmyslnosti války. Velké dějinné obrazy a individuální osudy se mísí do jednoho spletence.
"Nalezenec Řeka, hlupák pohrbený hanou a staletým pohrdáním, ten, jehož jméno je náhoda nebo báseň úřednická, sdělaná ponurým oslem..." (str.8), pitomý vrah, ztrácí při svém hrůzném zranění jazyk a pak i život, je oslavován jako neznámý vojín. Jeden z baronových synů - husar plný energie neumírá na bojišti, ale ve smradu své nemoci v nemocnici; druhý Danowitzův syn zůstává naivním hlupákem. Vše se mění: "Čas panování je rozbit a počínají se časy dělníků." (str. 131)
Vančuru, obzvláště jeho jazyk, mám velmi rád. Avšak ani on nedohlédl hlupství těch časů, které ve svých prvních románech s takovým patosem oznamoval.


cziss
06.02.2018 1 z 5

Po čtvrté kapitole jsem toho musel nechat. Je to nuda až za hrob.

D.V.Spudil
17.04.2016 5 z 5

Tuhle knížku mi doporučil jistý docent Kalivoda jako naprostý vrchol české literatury. Měl bych sice několik výhrad vůči takovému absolutnímu hodnocení, ale skvost mezi skvosty to rozhodně je. A vzhledem k jazyku taky pořádná výzva :)

Ivinho
06.03.2013 3 z 5

Velká epika pomocí básnických prostředků. Náročná četba.

WEIL
31.08.2011

Pokud čte člověk "vančurovštinu" jako hodně mladý, tak nechápe, proč ho někdo obdivoval za jeho jazyk, který třeba mě tehdy připadal jako by záměřně psal tak, abych já jako čtenář luštil vedle příběhu i jazyk.

To mě odpuzovalo.Až časem, až jsem měl větší slovní zásobu, tak jsem tomu přišel na chuť.