Poklad černého delfína zajímavosti

Poklad černého delfína https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70765/bmid_poklad-cerneho-delfina-Kgg-70765.jpg 4 420 39

Děj dobrodružného příběhu dvou chlapců z Vinohrad Standy a Lojzka, kteří se neobvyklým způsobem dostanou do Turistického oddílu mládeže, se odehrává nejprve v uličkách Starého města a vrcholí na prázdninovém táboře na Zelené říčce pod Kriváněm na Slovensku při napínavé hře O poklad piráta ze škuneru Černý delfín. Obsahuje vkládanou hru "Hledáme Poklad Černého delfína".... celý text

Zajímavosti (6)

Dlouhodobou hrou Poklad Černého delfína byl inspirován krátký film Tábor Černého delfína (23 min). Natočil ho v roce 1966 režisér Hynek Bočan na táboře Jestřábova oddílu, který byl příznačně pojmenován „Tábor s kamerou“. Film začíná anketou mezi dětmi o letních táborech a dobrodružství, později již kamera sleduje táboření pražské Dvojky. (Luccy78)


Poklad Černého delfína se také dočkal rozhlasového zpracování. Již v roce 1967 byl vysílán o prázdninách jako četba na pokračování. V této tradici pokračuje i Český rozhlas, který několikrát zařadil adaptaci příběhu, čtenou Alfredem Strejčkem, v pořadech Rádio na polštář a Domino. (Luccy78)


Příběh knihy Poklad Černého delfína je inspirován činností Jestřábova oddílu, podobně jako tomu bylo u románů Pod junáckou vlajkou a Devadesátka pokračuje. Vznikl ovšem později, v jiné době, kdy skauting nebyl povolen a oddíl (skutečný i románový) byl turistickým oddílem radlické tělocvičné jednoty. (Luccy78)


Dlouhodobá hra Poklad Černého delfína také nebyla vymyšlena jen pro knihu, ale oddíl ji hrál, dokonce třikrát (1952, 1958, 1963). Stejně tak tábořiště u Zelené říčky pod Kriváněm bylo skutečné, jen v mapě bychom tento vodní tok našli pod jménem Belá. (Luccy78)


Dobrodružná kniha v sobě nese i návody pro oddílovou činnost. Lze v něm vysledovat jak a za co bodovat, pravidla her, psaní kronik, pojmenovávání oddílových míst, hodnocení programu, výrobu oddílových nálepek a peněz, aktivity v tělocvičně a v neposlední řadě i dlouhodobou hru. V době, kdy kvalitních příruček byl nedostatek, tomuto účelu kniha skutečně dobře posloužila. (Luccy78)


Větší část nákladu byla zlikvidována - doba Foglarovi nepřála. (nightlybird)