Ozvěna zajímavosti

Ozvěna https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91719/bmid_ozvena-E94-91719.jpg 4 20 9

Autorka sleduje komtesu Kinskou, narozenou v Čechách, od bouřlivého mládí, prožívaného v Rakousku a poznamenaného pěveckými neúspěchy a nešťastnými láskami, přes místo guvernantky, které musela pro milostný románek se synem svých zaměstnavatelů opustit, a pařížskou epizodu s Alfredem Nobelem, až po tajnou svatbu s baronem Suttnerem a jejich útěk na Kavkaz, její spisovatelské začátky, návrat do vlasti a zapojení do mírové práce.... celý text

Zajímavosti (2)

Baronka Bertha Sophia Felicita von Suttnerová, rozená hraběnka Kinská ze Vchynic a Tetova zemřela po krátké těžké nemoci ve svých 71 letech 21. června 1914 ve Vídni. Jen pár dní na to, dne 28. června 1914, byl v bosenském městě Sarajevo zabit následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este. O měsíc později 28. července 1914 začíná pak 1. světová válka. Všechny ty strašlivé věci, před kterými Berta Kinská ve svých dílech varovala, se uskutečnily. Osud ji tedy tohoto nepochybně hořkého zklamání ušetřil. (boxas)


Pamětní deska s reliéfem a jménem Berthy von Suttnerové, která se nachází na adrese Staroměstské náměstí 12, Praha 1, byla označena jako jedno ze 111 míst v Praze, které musíte vidět – viz kniha: https://www.databazeknih.cz/knihy/111-mist-v-praze-ktera-musite-videt-320991 (milamarus)