Neviditelný zajímavosti

Neviditelný https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524822/bmid_neviditelny-6532c9fdb9d39.jpg 5 772 772

Překvapivé dějové zvraty, tísnivá až hororová atmosféra, šílenství, propracovaná psychologie postav... Inženýr chemie Petr Švajcar se touží povznést nad své chudé poměry ze kterých vzešel. Pro uskutečnění svého životního plánu se rozhodne výhodně se oženit a převzít tak řízení celé továrny. Jako bytostný racionalista odmítá přikládat jakoukoliv váhu zjištění, že jeho bohatá snoubenka pochází z degenerované rodiny zatížené rodovým prokletím - vážnou psychickou poruchou. S postupujícími událostmi však opakovaně shledává, jak se jeho plány hroutí.... celý text

Zajímavosti (5)

Český rozhlas uvedl rozhlasovou dramatizaci knihy jako Rozhlasový seriál na Vltavě, viz https://vltava.rozhlas.cz/jaroslav-havlicek-neviditelny-7701606 (Teckovana)


"Jaroslav Havlíček. Druhá jeho velká práce, román "Neviditelný", vychází roku 1937 a je odměněna první cenou České akademie za rok 1938."

(anotace v závěru knihy "Helimadoe", rok 1940, 2. vydání). (Cusco)


V srpnu vyšla audiokniha, kterou načetl Josef Schwarz v edici Mistři slova. (bbeettyynnaa)


V roce 1988 byl na motivy románu natočen film Prokletí domu Hajnů. (lucy.sankova)


V roce 1965 byla podle románu natočena stejnojmenná televizní inscenace v režii Jiřího Bělky s Luďkem Munzarem v hlavní roli. (lucy.sankova)